Jorge Mendes heeft bij Valencia alle touwtjes in handen

Reacties

Valencia is de Spaanse club die voor het meeste wapengekletter zorgt op de transfermarkt. De barrière van honderd miljoen hebben Los Che al geslecht. Hoe Peter Lim en Jorge Mendes een traditieclub transformeerden tot handelshuis.

Jorge Mendes heeft bij Valencia alle touwtjes in handen

Het verhaal hoe Mendes van nachtclubeigenaar uitgroeide tot superagent is beroemd. De jonge Mendes werd midden jaren negentig vrienden met Nuno Esperíto Santo, een frequente bezoeker van zijn discotheek én ontevreden reservedoelman van Vitória Guimarães. De twee sloegen de handen ineen en kort daarna versierde Mendes een transfer naar Deportivo La Coruña voor zijn eerste en enige cliënt.

Bijna twintig jaar en talloze transfers later is Mendes uitgegroeid tot de machtigste zaakwaarnemer ter wereld. Hij heeft tientallen miljoenen op zijn bankrekening, rekent José Mourinho en Cristiano Ronaldo tot zijn cliënten en heeft een flinke vinger in de pap bij Europese topclubs als FC Porto, Chelsea en Atlético Madrid. Zijn netwerk is zo reusachtig en veelomvattend dat de kassa in huize Mendes gedurende de transferperiode non-stop rinkelt.

Protest
Wie dacht dat Mendes' honger naar macht en geld daarmee gestild was, komt bedrogen uit. Daar weten ze in Valencia inmiddels alles van. Want in het kielzog van de Singaporees Peter Lim, die de club vorig jaar in handen kreeg, heeft ook Mendes voet aan grond gekregen in Mestalla. Sterker nog: Lim heeft de Portugees bijna een technische volmacht gegeven. Uit protest daarover stapte eerder deze maand vrijwel de gehele clubleiding op.

De druppel vormde de aanstelling van een nieuwe trainer. Voorzitter Amadeo Salvio en technisch directeur Rufete waren woest dat er zonder hen te consulteren een nieuwe coach was aangesteld. En het mag duidelijk zijn wie de beslissende stem heeft gehad in de komst van deze extreem onervaren trainer, want zijn naam is namelijk Nuno Esperíto Santo (foto).

Dollartekens
De verhoudingen in Mestalla zijn duidelijk en werden nog maar eens bevestigd door de aankopen die de club deze zomer deed. Als het geen spelers zijn in wie Lim een direct financieel belang heeft, zijn het bijna voetballers die begeleid worden Mendes' managementbureau Gestifute. En soms zelfs allebei tegelijk. Als officieuze technische baas van Los Che laat Mendes Valencia bieden op zijn eigen spelers en bepaalt hij dus zelf zijn provisie. Daarmee is Mendes de eerste zelfvoorzienende zaakwaarnemer ter wereld. In ruil voor de technische macht bij Valencia gaf Mendes aan Lim de waardevolle portretrechten van Cristiano Ronaldo.

Natuurlijk is Valencia gebaat bij de komst van toptalenten die Mendes in zijn portefeuille heeft. Maar de macht van Mendes heeft ook zijn keerzijde. Hij is door Manchester United namelijk gevraagd te bemiddelen rond de transfer van Nicolas Otamendi. Valencia is sportief gebaat bij het aanblijven van de Argentijn, maar Mendes heeft als tussenpersoon natuurlijk dollartekens in zijn ogen. De uitkomst van deze transfersoap laat zich raden.

Naarmate de bankrekening van Mendes groeit, worden de sportieve perspectieven van Valencia troebeler. De zesvoudig kampioen van Spanje wacht een onzekere toekomst.

Transfers Valencia

Speler Afkomstig van Transfersom
Danilo Braga Gehuurd
Zakaria Bakkali PSV Transfervrij
Santi Mina Celta de Vigo 10 miljoen
André Gomes Benfica 15 miljoen
João Cancelo Benfica 15 miljoen
Álvaro Negredo Manchester City 30 miljoen
Rodrigo Benfica 30 miljoen
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.