Jonker mailt naar Bayern München: 'Voelde me verraden'

De Duitse boulevardkrant Bild heeft in aanloop naar het oefenduel tussen Bayern München en VfL Wolfsburg, dat donderdag in China wordt afgewerkt, een email gepubliceerd van Wolfsburg-assistent Andries Jonker gericht aan Bayern, waarin de Amsterdammer het jeugdbeleid van de Beierse topclub hekelt en zijn vertrek uit München verklaart.

Jonker mailt naar Bayern München: 'Voelde me verraden'

Jonker koos er zelf voor om zijn dienstverband als jeugdtrainer bij Bayern, waar hij komend seizoen de A-junioren onder zijn hoede zou krijgen, te beëindigen en zijn trainerscarrière voort te zetten bij middenmoter Wolfsburg, waar hij nu samenwerkt met hoofdtrainer Felix Magath.

In de email aan Bayern stelt Jonker dat technisch directeur Christian Nerlinger hem liet weten dat hoofd jeugdopleidingen Hans-Jörg Butt en coördinator Michael Tarnat niets zagen in een samenwerking met de Amsterdammer. Die slechte relatie kwam vooral voort uit het feit dat voormalig doelman Butt onder leiding van Louis van Gaal en assistent Jonker destijds werd gepasseerd ten faveure van de piepjonge Thomas Kraft.

Afgelopen seizoen degradeerde Jonker met Bayern's tweede elftal en zag hij voormalig international Mehmet Scholl zijn plaats innemen als trainer van het beloftenteam. Kort na zijn vertrek uit München is Jonker verbolgen over de gang van zaken. 'Ik voelde me verraden', stelt hij in de digitale brief aan Der Rekordmeister.

Jonker is niet te spreken over de manier waarop Bayern met zijn jeugdopleiding omspringt. 'Ik zie Bayern als het gouden voetbalpaard, het in potentie beste en snelste paard van de voetbalwereld. Het paard heeft drie gouden benen: het professionele, het financiële en het commerciële. Helaas heeft het paard ook een stijve poot.'

Daarmee doelt Jonker op de jeugdopleiding, waarin het volgens hem aan filosofie en organisatie ontbreekt. 'Er is geen idee. Moet men kampioen worden en zichzelf als trainer profileren of moet men spelers individueel beter maken en zelf op de achtergrond blijven? Er zijn er teveel bij die vooral voor zichzelf kiezen.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's