Jonge spitsen helpen Ajax voorbij Sparta

De twee jonge spitsen die lange tijd niet op enige waardering konden rekenen, waren tegen Sparta van doorslaggevend belang voor Ajax. En dus verlieten Ahmed Hossam (19) en Zlatan Ibrahimovic (20) het veld met een grote grijns op het gezicht.

Jonge spitsen helpen Ajax voorbij Sparta

Hossam was met drie doelpunten namelijk de grote man bij Ajax. Zijn goals waren niet van grote schoonheid, maar dat nam niemand hem kwalijk. Klachten waren er evenmin te horen over het spel van Ibrahimovic, die als invaller in Rotterdam met twee assists en een goal een lekkere middag had bij de 4-0 overwinning op Sparta.

Ronald Koeman stuurde dezelfde elf spelers het veld in die woensdag PSV versloegen. Ajax trad daarom wederom aan in een 4-4-2 formatie, met Nikos Machlas en Hossam in de spits. Bij Sparta kon Frank Rijkaard weer beschikken over Nourdin Boukhari.

Vanaf de aftrap werd duidelijk hoe de verhoudingen zijn tussen beide ploegen. Ajax zocht de aanval en Sparta probeerde overeind te blijven. Een half uur lukte dat. Met dank aan doelman Brian Vandenbussche, die gevaarlijke schoten van Machlas en Tomás Galásek onschadelijk maakte.

Toch mocht de Belgische keeper de 0-1 van Hossam zichzelf aanrekenen. Op een ongevaarlijke crossbal van Hatem Trabelsi besloot hij veel te laat zijn doel te verlaten om de bal te onderscheppen. Hossam was daarom eerder bij de bal en kopte simpel binnen: 0-1.

Na rust had Sparta even een opleving. Fred Grim voorkwam in die fase dat Sparta langszij kwam. Michel Langerak en Denni Conteh slaagden er niet de Amsterdamse keeper te passeren. Aan de andere kant had Machlas de pech dat zijn schot op de paal belandde.

Hossam had minder pech. Twee keer frommelde hij de bal in het Rotterdamse doel. Twee keer werd hij bediend door Ibrahimovic en beide keren werkte de Epytenaar de bal vallend voorbij Vandenbussche. De goal van Zlatan was wel fraai. De Zweed besloot zijn solo met een raak schot vanaf rechts.

Voor Ajax is het nu aftellen. Nog drie keer het hoofd erbij houden en het kampioenschap is binnen. PSV bleef na de winst op Feyenoord over als enige concurrent. Sparta kan zich nu gaan richten op de derde nacompetitie in vier jaar. Zelfs theoretisch kan de ploeg van Rijkaard de nacompetitie nu niet meer ontlopen.

Bekijk hier al onze video's