Jong PSV behoudt koppositie, blamage voor De Graafschap

Jong PSV heeft vrijdag de koppositie in de Jupiler League behouden na de zege op stadgenoot FC Eindhoven, maar voelt nog steeds de hete adem van MVV Maastricht. De Graafschap werd getrakteerd op een oorwassing door Helmond Sport.

Jong PSV - FC Eindhoven 4-1
Jong PSV heeft zich herpakt van de 1-0 nederlaag bij Almere City FC van vorige week. FC Eindhoven moest eraan geloven in de stadsderby, maar kwam nog wel op voorsprong. Al na zes minuten schoot Fries Deschilder raak. Lang leek Eindhoven met een voorsprong de rust in te gaan, maar in de laatste minuut van de eerste helft scoorde Suently Alberto. Beto da Silva legde de bal klaar voor de verdediger. Net na de thee zette Kenneth Paal Jong PSV op prachtige wijze op 2-1. Doelman Ruud Swinkels werd verrast door het snel dalende schot van de middenvelder.

Florian Jozefzoon kreeg na ruim een uur spelen een cadeautje toen hij een te korte terugspeelbal onderschepte en zo de 3-1 kon maken. Pablo Rosario pikte in de slotfase ook zijn doelpunt mee. Jong PSV blijft koploper met 24 punten, maar omdat ook MVV won, zijn de verhoudingen niet veranderd. De Maastrichtenaren hebben 23 punten.

De Graafschap - Helmond Sport 2-4
De blamage tegen Helmond Sport betekende al het vierde verlies op rij voor De Graafschap. Het duel werd gespeeld in een lege Vijverberg door de straf die de ploeg uit Doetinchem kreeg naar aanleiding van de ongeregeldheden rond het play-offduel van vorig seizoen met Go Ahead Eagles. Bij rust stonden de gasten uit Helmond al op een 1-4 voorsprong.

Jordy Thomassen kon in de twaalfde minuut na een steekpass op maat alleen af op doelman Filip Bednarek. De spits rondde koeltjes af. Vijf minuten later zorgde Giovanni Hiwat voor 0-2. Youssef El Jebli maakte uit een afgeslagen corner de aansluitingstreffer, maar Thomassen zette de stand niet veel later op 1-3.

Nog voor rust completeerde de spits zijn hattrick door de bal uit de draai in de kruising te schieten. Na rust maakte Anthony van den Hurk de eretreffer voor de ploeg uit Doetinchem, die zestiende staat. Helmond Sport klimt naar de elfde plaats.

Jong FC Utrecht - MVV Maastricht 1-2
MVV blijft op één punt achterstand van Jong PSV na de zege op Jong FC Utrecht. Clubtopscorer Thomas Verheijdt opende de score op Sportpark De Westmaat van Derdedivisionist IJsselmeervogels met een prachtige knal. In de tweede helft zette Patrick N'Koyi MVV op 0-2.

In de slotfase gebeurde er nog veel, maar behield MVV wel de voorsprong. Steven Pereira kreeg zijn tweede gele kaart. Rubio Rubin miste vervolgens een strafschop namens Jong FC Utrecht, maar in de 92ste minuut schoot Dani van der Moot alsnog raak vanaf elf meter. MVV behoudt de tweede plek, met twee punten meer dan nummer drie VVV-Venlo.

FC Dordrecht - Almere City FC 1-4
Almere City FC is bezig aan een uitstekende reeks en boekte de vijfde zege op rij. In Dordrecht was de 1-2 ruststand snel bereikt. Yener Arica wurmde zich door de defensie van De Schapenkoppen en rondde keurig af. Joris Kramer zorgde even later voor de gelijkmaker, maar zag net na de aftrap de bal er aan de andere kant alweer in liggen toen Tom Overtoom scoorde voor Almere.

In de tweede helft maakte Sven Braken er op aangeven van Gaston Salasiwa 1-3 van. Kort daarvoor kreeg Dordrecht-verdediger Mawouna Amevor een rode kaart voor een harde tackle op Soufyan Ahannach, die later de eindstand bepaalde op 1-4 met een prachtige treffer. Door de goede reeks is Almere City opgeklommen naar de zevende plaats met negentien punten.

FC Volendam - Jong Ajax 1-1
FC Volendam gaf in de slotfase een zege weg tegen Jong Ajax, dat in de eerste helft op achterstand kwam. Na een mooie pass van Joey Veerman rondde Kevin van Kippersluis af. De aanvaller kreeg na rust een uitgelezen kans om de marge te verdubbelen, maar dat liet hij na.

Mathijs de Ligt haalde Kees Kwakman onderuit in het strafschopgebied. Van Kippersluis schoot vanaf elf meter echter op de paal. Kort daarvoor bracht Volendam-keeper Hobie Verhulst knap redding op een schot van Donny van de Beek. In de slotfase viel de goal toch aan de andere kant. Vaclav Cerny zorgde voor de gelijkmaker van Jong Ajax, dat zakt naar de vierde plaats.

Het kwakkelende SC Cambuur won voor eigen publiek met 4-2 van FC Oss.