Jong Oranje slikt eerste verlies op weg naar EK

Het debuut van Adrie Koster als bondscoach van Jong Oranje is uitgelopen op een teleurstelling. Jong Georgië verraste in Deventer met een overwinning (0-1).

In de heenwedstrijd in Tblisi in oktober had Nederland nog een indrukwekkende 6-0 overwinning geboekt, maar in de Adelaarshorst bleken de Georgische beloftes een stuk onverzettelijker. Jong Oranje had heel veel moeite de defensie te kraken.

Ondanks het te lage tempo kreeg Jong Oranje al in de eerste helft kansen de ban te breken. Maar ook op dat onderdeel scoorden de Nederlandse beloftes een onvoldoende, waarbij moet worden aangetekend dat de Georgische keeper Giorgi Nadiradze onder meer een fraai schot van Marco van Ginkel knap pareerde.

Maar dat Jong Oranje niet in zijn beste doen was, kwam ook naar voren in de kansen die Jong Georgië gaandeweg steeds meer kreeg. De ploeg van Koster mocht zich gelukkig prijzen dat na ruim een uur een poging van Tedore Grigalashvili op het aluminium eindigde. In de zeventigste minuut ging het wel mis voor Oranje.

Voormalig Vitesse-aanvaller Giorgi Chanturia stond met een vrije trap op de paal aan de basis van de 0-1. Na een scrimmage was het uiteindelijk Jambul Jigauri die Oranje-keeper Warner Hahn passeerde.

Mede door de gemiste kansen voor onder anderen Luc Castaignos (foto) en Van Ginkel kon een verlies niet worden voorkomen. Ondanks de eerste nederlaag van de kwalificatie kan Jong Oranje op eigen kracht de groepswinst pakken en daarmee het pad vervolgen op weg naar het EK in Tsjechië in 2015.

Maandag wacht een confrontatie met de beloftes van Slowakije, die bij een succes tegen Jong Schotland later vanavond op gelijke hoogte kunnen komen met Jong Oranje. De groepswinst levert een plaats op in de play-offs, het laatste stadium van de EK-kwalificatie.