Jong Oranje ontbreekt voor derde keer in zes jaar op EK

Reacties

Dat Jong Oranje dinsdagavond door Jong Portugal is uitgeschakeld in de play-offs voor het EK 2015 in Tsjechië, betekent dat het belangrijkste jeugdelftal van de KNVB voor de derde keer in vier edities ontbreekt op de Europese eindronde voor teams tot 21 jaar.

Jong Oranje ontbreekt voor derde keer in zes jaar op EK

Jong Oranje was in 2006 en 2007 nog uiterst succesvol door twee keer op rij Europees kampioen te worden en haalde vorig jaar de laatste vier van het toernooi in Israël, waar Italië in de halve finale met 1-0 te sterk was. Tussen die successen door misten de vaderlandse jeugdinternationals echter de EK's van 2009 en 2011.

Vier jaar geleden waren de play-offs ook al het eindstation, toen Jong Oekraïne over twee duels (1-3, 2-0) de weg naar het EK in Denemarken versperde. Twee jaar eerder eindigde Jong Oranje in de kwalificatiereeks op doelsaldo achter Jong Zwitserland, dat in de twee onderlinge duels bovendien met 1-0 te sterk was.

Doordat Jong Oranje het EK onder leiding van Adrie Koster nu opnieuw misloopt, maakt het ook niet langer kans mee te doen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Bovendien zijn er tot na het EK van volgend jaar geen officiële duels meer voor de aanstormende talenten van vaderlandse bodem. De kwalificatiereeks voor het EK 2017 zal immers pas na de eindronde in Tsjechië van start gaan.

Voor een groot aantal spelers zal dat betekenen dat deelname aan een eindronde met Jong Oranje er niet meer in zit. Voor het EK 2017 komen alleen spelers in aanmerking die in 1994 of later geboren zijn. En dus zijn bijvoorbeeld Adam Maher, Luc Castaignos, Ola John, Marco van Ginkel en Jürgen Locadia te oud om na dit seizoen nog als jeugdinternational door het leven te gaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.