Jong Oranje komt net te kort voor plaats op EK

Na de 3-1 thuisnederlaag tegen Jong Oekraïne van zaterdag was de opdracht duidelijk voor het Jong Oranje van Cor Pot: minimaal drie goals maken. De ploeg kwam ver, maar de 2-0 zege in het Valeriy Lobanovskiy Stadion bleek net niet genoeg om het EK van 2011 in Denemarken te halen.

Jong Oranje komt net te kort voor plaats op EK

Coach Pot had enkele wijzigingen aangebracht in zijn basiself. Leroy Fer, Diego Biseswar, Georginio Wijnaldum en Nicky Kuiper werden gepasseerd en vervangen door Kevin Strootman, John Goossens, Bram Nuytinck en Joshua John. Jeffrey Bruma ontbrak vanwege een blessure en Donny Gorter was na zijn rode kaart in het heenduel geschorst.

Jong Oranje nam vanaf het begin het heft in handen en drukte de op de counter loerende Oekraïners ver terug op eigen helft. Vlak voor rust zorgde Bas Dost voor de terechte voorsprong. Kort daarop mikte Goossens een vrije trap net naast. De middenvelder van NEC was iets binnen het uur wel trefzeker en maakte Jong Oranje zeer kansrijk om alsnog een EK-ticket af te dwingen. Luuk de Jong was dichtbij de 3-0, maar slaagde er niet in te scoren.

In de slotfase was Nederland te vermoeid om nog iets te creëren en kreeg de thuisploeg enkele kansen. Bij 2-0 bleef het. Oekraïne is daarom komende zomer deelnemer aan het EK in Denemarken. Naast het gastland hebben Oekraïne, Engeland, IJsland, Spanje, Tsjechië, Wit-Rusland en Zwitserland zich geplaatst.

Bekijk hier al onze video's