Jong Oranje houdt in Tblisi perfecte score in stand

Jong Oranje heeft een volgende stap gezet op weg naar kwalificatie voor het EK. In en tegen Georgië hielp Luc Castaignos (foto) de Nederlandse beloftes op het goede spoor: 0-6.

Castaignos kon in Tblisi al na 45 minuten met een positief gevoel de kleedkamer opzoeken. Weliswaar had de spits van FC Twente enkele kansen onbenut gelaten, maar hij had wel een grote bijdrage geleverd aan de comfortabele marge bij rust (0-2).

Na een klein kwartier was Castaignos de aangever van de 0-1 van Jean-Paul Boëtius, die daarmee zijn rentree in Jong Oranje opluisterde met een doelpunt. De aanvaller van Feyenoord had door blessureleed de eerste twee kwalificatieduels nog aan zich voorbij moeten laten gaan.

Op slag van rust was het de beurt aan Castaignos om de marge te verdubbelen. Een te korte terugspeelbal bood hem de gelegenheid de Georgische keeper Giorgi Nadiradze te passeren.

Enkele minuten na rust had Nadiradze opnieuw geen adequaat antwoord op een inzet van Castaignos, die tot zijn verrassing een voorzet in een doelpunt zag uitmonden. Georgië, dat begon met de Vitesse-spelers Giorgi Chanturia en Valeri Qazaishvili, was daarmee geslagen.

Rode kaart
Zeker na de rode kaart voor aanvoerder Nika Kvekveskiri, die na ruim een uur een overtreding op Boëtius moest bekopen met een gang naar de kleedkamer, was het verzet gebroken.

Boëtius raakte weliswaar niet geblesseerd bij de actie van Kvekveskiri, maar werd wel direct vervangen door Guus Hupperts. In het restant van de wedstrijd in Tblisi scoorden ook Quincy Promes (twee keer) en opnieuw Castaignos.

Voor bondscoach Albert Stuivenberg is het zijn derde zege op rij met Jong Oranje, dat in de EK-kwalificatie negen punten heeft gepakt en fraaie doelcijfers (11-0) kan overleggen.