Jong Oranje dicht bij halve finale na ruime overwinning

Jong Oranje heeft in Jeruzalem met een ruime overwinning op Jong Rusland een uitstekende stap naar de halve finale van het EK Onder 21 gezet. In het laatste half uur maakte Oranje korte metten met de tegenstander (5-1).

In een zeer matig gevuld stadion bracht bondscoach Cor Pot dezelfde elf ten opzichte van het met 3-2 gewonnen duel met Jong Duitsland. In het afgelopen duel van Jong Rusland met Jong Spanje (1-0 verlies) bleek dat de Russen een stugge ploeg hadden die flink op de verdediging leunde. Tegen Nederland durfde de ploeg wat meer vooruit te voetballen en vroeg druk te zetten.

Veel gevaar leverde het echter niet op. Nederland was de betere ploeg, maar had daarentegen wel moeite om veel kansen te creëren. Zo was Adam Maher aanvankelijk onzichtbaar, leed Luuk de Jong veel balverlies en was Ola John weliswaar dreigend, maar werden al zijn voorzetten onschadelijk gemaakt. Ook Georginio Wijnaldum (foto onder) had moeite om in de eerste helft te overtuigen, maar de PSV'er zorgde vlak voor rust wél voor de openingstreffer. De rechtsbuiten pikte de bal op het middenveld op, werd totaal niet gedekt en besloot van twintig meter uit te halen. Zijn schot werd licht getoucheerd en belandde buiten bereik van doelman Nikolay Zabolotny in de hoek. Na rust kwam Jong Oranje goed weg toen Oleg Shatov binnen het zestienmetergebied tegen de hand van Stefan de Vrij schoot, maar scheidsrechter Antony Gautier zag er geen strafschop in.

Even later deed Gautier weer van zich spreken toen hij na vijftig minuten Nikita Chicherin met een directe rode kaart van het veld stuurde. De rechtsback zette van achteren een sliding in op Adam Maher. Even later was de AZ-dirigent dicht bij een wereldtreffer toen hij zijn schitterende volley tegen de lat zag belanden. Uiteindelijk was het De Jong die de voorsprong verdubbelde; na een goede voorzet van Marco van Ginkel kopte de speler van Borussia Mönchengladbach tegendraads binnen.

De Russen gaven zich echter niet zomaar gewonnen en verkleinde vier minuten later de marge alweer tot één. Na een slippertje van Bruno Martins Indi zette Rusland een schitterende aanval op. Sterspeler Alan Dzagoev kopte in eerste instantie nog op de paal, waarna invaller Denis Cheryshev de rebound eenvoudig binnenschoot. Bondscoach Cor Pot was woedend en zag dat de Russen bloed roken. Maar met nog een kwart wedstrijd te gaan zorgde John (foto beneden) tegen tien man subtiel voor 3-1. Één-op-één met doelman Zabolotny bleef de linksbuiten kalm en zorgde hij met een knap stiftje dat de marge weer werd vergroot tot twee.

Pot gunde Leroy Fer, Jordy Clasie en Danny Hoesen als invaller speeltijd. De laatste was nog verantwoordelijk voor 4-1, ook met een stiftje. In de blessuretijd bracht Fer zelfs de eindstand op 5-1 na aangeven van John.

Met de groepswedstrijd tegen Jong Spanje nog te gaan heeft Nederland nog de maximale score. Mocht Jong Spanje zondagavond winnen of gelijkspelen tegen Jong Duitsland, dan is plaatsing voor de halve finales van Nederland een feit.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.