Jong Oranje deelt in Nederlandse malaise

Reacties

Waar het grote Oranje het EK van komende zomer in Frankrijk lijkt te gaan missen, heeft ook Jong Oranje in de jacht op een EK-ticket een klap gekregen. In Nijmegen ging de ploeg van coach Fred Grim met 3-1 onderuit tegen Jong Slowakije.

Jong Oranje deelt in Nederlandse malaise

Zonder de nodige vaste waarden, die of bij het grote Oranje zaten of vanwege blessureleed niet konden opdraven, kwam Nederland na ruim een kwartier op voorsprong. AZ-spits Vincent Janssen opende op fraaie wijze de score. De aanvaller werd weggestuurd door Groningen-rechtsback Hans Hateboer en omspeelde na twee verdedigers te hebben afgeschud doelman Adrián Chovan: 1-0.

Het feestje van de openingsgoal zou uiteindelijk plaatsmaken voor teleurstelling.
Het feestje van de openingsgoal zou uiteindelijk plaatsmaken voor teleurstelling.

Na die goede opening liet Jong Slowakije, met Albert Rusnák (FC Groningen) en Stanislav Lobotka (ex-Ajax, nu FC Nodrsjælland) in de gelederen, zich ook meer gelden. Matús Bero schoot naast en Adam Zrelak vond doelman Mickey van der Hart op zijn weg.

Nederland werd via de bedrijvige Ricardo Kishna nog gevaarlijk, maar kon niet voorkomen dat de Slowaken op slag van rust langszij kwamen. Nathan Aké leek bij een corner op de doellijn nog een antwoord te hebben, maar de rebound was een prooi voor Martien Chrien (foto boven).

Nekslag
In de tweede helft kwam Oranje veel minder overtuigend voor de dag en waren het de bezoekers die uiteindelijk met de zege aan de haal gingen. Na ruim een uur kon Milan Skriniar – bij alweer een corner – raak schieten. De bal viel via een voor Mimoun Mahi ongelukkige carambole voor zijn voeten. Na afleggen van Rusnák betekende een schuiver van Bero de nekslag voor Nederland. Ondanks grote kansen voor Hateboer en Janssen kwam de aansluitingstreffer er immers niet meer.

Zodoende zitten de Slowaken Nederland opnieuw in de weg. In aanloop naar de desastreus verlopen EK-kwalificatiecampagne voor de eindronde van 2015 kon Nederland ook al niet van Slowakije winnen. Na een 2-2 gelijkspel in de uitwedstrijd verloor Jong Oranje toen op Nederlandse bodem met 0-1 en zou uiteindelijk het EK niet gehaald worden.

In de huidige poule hebben Slowakije en Nederland na drie duels allebei zes punten. Turkije en Wit-Rusland volgen met drie punten uit twee duels. De na twee optredens nog puntloze hekkensluiter Cyprus besluit Groep 8. Alleen de groepswinnaar plaatst zich direct voor het EK van 2017 in Polen. De vier beste nummers twee, van in totaal negen groepen, spelen in de play-offs om de laatste twee startbewijzen.

De opstelling van Jong Oranje:
Van der Hart; Hateboer, Luckassen, Hoedt, Aké; Hendrix, Van Overeem (67. Sinkgraven), Vilhena; Mahi (74. Van Velzen), Janssen, Kishna (86. Menig).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.