Jong Engeland dwingt Italië tot inhaalrace

Jong Engeland heeft voor de tweede keer op rij gelijkgespeeld op het EK Onder-21 maar heeft wel de beste papieren om samen met de Servische leeftijdsgenoten door te gaan naar de halve finale. De Engelsen verspeelden een 2-0 voorsprong tegen Jong Italië, dat door het 2-2 gelijkspel nog kansen houdt.

De ploeg van bondscoach Stuart Pearce had al snel een onoverbrugbare voorsprong kunnen nemen in het eerste half uur. Engeland kreeg kans op kans, maar faalde op bijna onvoorstelbare wijze. De grootste dissonant was Leroy Lita, de spits die tegen Jong Tsjechië al een strafschop had gemist. Tegen de Azzurrini voegde hij daar drie grote missers aan toe.

Zijn eerste grensde aan het ongelooflijke. Lita deed alles goed en passeerde doelman Emiliano Viviano soepel. Voor leeg doel schoof hij de bal van drie meter niet eens een beetje naast. Vlak daarna handelde hij snel op een losgelaten bal, alleen spatte zijn knal van dichtbij nu op de lat uiteen. En weer even later kopte hij binnen de vijf meter naast.

Lita kwam toch nog op het scorebord. Op aangeven van Ashley Young drukte hij met links wel goed af voor de 2-0. Daarvoor had Dave Nugent de bal uit een voorzet van links met een duik koppend in het Italiaanse doel gedeponeerd. Gezien het Engelse overwicht was die stand logisch en verdiend.

Italië richtte zich desalniettemin op. Met wat geluk knokte de ploeg van bondscoach Pierluigi Casiraghi zich langszij. Aanvoerder Giorgio Chiellini frommelde een losse bal nog voor rust in het Engelse doel. In de tweede helft probeerde Italië het uit alle standen. In totaal kwam het tot 31 doelpogingen. Een schot van afstand van Alberto Aquilani leverde de gelijkmaker op omdat doelman Scott Carson niet erg sterk optrad.

Zondag heeft Jong Engeland de beste papieren om zich bij het al geplaatste Jong Servië te voegen. Toch zijn ook de Tsjechen en Italianen bij winst in het onderlinge duel én puntverlies van Engeland ook nog kansrijk voor een plek in de halve finale en de Olympische Spelen.