Jong Ajax geeft riante marge weg na wervelende start

Jong Ajax heeft in de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade een riante 3-0 voorsprong uit handen gegeven. Mede door twee goals van Richairo Zivkovic stonden de Amsterdammers al na zestien minuten op de royale marge, maar de Limburgers kwamen in de blessuretijd van het Jupiler League-duel nog terug tot 3-3.

Zivkovic (foto) opende na zeven minuten de score. Hij schoot tegendraads raak. Vier minuten na de openingsgoal was het al 2-0. Jairo Riedewald liep zonder dat zelf te weten een vrije trap van Robert Muric het doel in. Daarmee scoorde de linkspoot opnieuw tegen de Limburgers, iets dat hij in december 2013 ook deed. Toen scoorde hij als zeventienjarige twee keer bij zijn debuut voor de hoofdmacht op bezoek in Kerkrade.

Onder toeziend oog van hoofdcoach Frank de Boer kwam Jong Ajax al na zestien minuten op 3-0. Zivkovic prikte binnen en tekende zo voor zijn achttiende competitiegoal in de Jupiler League. Daarmee hoeft de afgelopen zomer van FC Groningen overgenomen aanvaller alleen Sjoerd Ars van NEC (negentien doelpunten) nog maar boven zich te dulden op de topschutterslijst. Cas Peters (FC Emmen, 17) is hij reeds gepasseerd.

Waar het duel gespeeld leek, werd het tóch weer spannend. Hicham Faik had al na 27 minuten voor de aansluitingstreffer getekend. Guy Ramos stond met een fraaie pass aan de basis van de goal. Toen Anco Jansen na ruim een uur na een overtreding van Damian van Bruggen op Mitchel Paulissen een strafschop binnenschoot, begon een spannende slotfase. André Onana, die zijn tweede wedstrijd voor Ajax keepte, moest uiteindelijk ook nog de gelijkmaker toestaan. Jansen, die mocht spelen omdat hij nog in afwachting is van het finale oordeel van de KNVB over het spuugincident waarbij hij betrokken was, stond samen met Frank Demouge aan de basis van de intikker van Faik.

Omdat Jong Ajax de zege nog weggaf, is de ploeg van Andries Ulderink en Jaap Stam nog steeds de nummer negen van de Jupiler League. Roda JC is tweede, maar staat inmiddels al veertien punten achter op koploper NEC. De late gelijkmaker betekende ook dat trainer René Trost het gelijk aan zijn zijde kreeg. Hij wisselde al na 37 minuten twee keer door Bart Biemans en Edwin Gyasi te vervangen door de debuterende Arjan Swinkels en Demouge. Het leidde uiteinelijk tot een punt.