Jong Ajax geeft Excelsior met late tegentreffer periodetitel cadeau

Excelsior heeft beslag gelegd op de tweede periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie. De Kralingers boekten vrijdagavond een minimale zege op MVV Maastricht en konden de campagne ontkurken toen zij hoorden dat Jong Ajax punten had verspeeld in Oss. Het originele Bronzen Kampioensschild was al in Oss, maar kan nu dus naar Rotterdam gereden worden. Bij Excelsior was Thijs Dallinga met twee doelpunten de grote man; de spits verhoogde zijn doelpuntentotaal naar 24 treffers.

Een overzicht van alle wedstrijden uit speelronde 19 van de Keuken Kampioen Divisie.
Excelsior
Excelsior
2 - 1
MVV Maastricht

Excelsior was afhankelijk van het resultaat in Oss, maar moest zijn eigen wedstrijd natuurlijk ook gewoon winnen. Na 21 minuten brak Dallinga de ban: de spits werkte binnen na goed doorzetten van Julian Baas en tekende voor zijn 23ste van het seizoen. Excelsior ging op jacht naar een tweede treffer en kreeg diverse kansen, via Dallinga en Mats Wieffer. Uiteindelijk viel na vijftig minuten de bevrijdende 2-0: Dallinga kopte raak na een voorzet van Siebe Horemans. MVV Maastricht gaf echter niet op en kreeg na 84 minuten loon naar werken: nadat Orhan Dzepar al dicht bij de 2-1 was geweest werkte Wieffer de bal achter zijn eigen doelman. Na het laatste fluitsignaal begon het grote nagelbijten. Ajax incasseerde nog een late treffer en daarvan profiteerde Excelsior.

TOP Oss
TOP Oss
1 - 1
Jong Ajax
Jong Ajax

De intenties van Jong Ajax waren al gauw duidelijk, want trainer Johnny Heitinga kreeg de beschikking over onder anderen Danilo en Mohamed Daramy en liet hen in de basis beginnen. In de eerste helft waren de beste kansen voor de bezoekers: Naci Ünüvar trof de lat en Sontje Hansen en Danilo slaagden er al koppend niet in om te scoren. Aan de andere kant werd Jay Gorter meerdere keren aan het werk gezet; zo moest de doelman handelen bij een schot van Jearl Margaritha. Na rust nam Jong Ajax afstand van TOP Oss: Nordin Musampa strafte weifelend optreden van doelman Norbert Alblas af en opende de score. TOP kreeg hierna verschillende mogelijkheden om langszij te komen, maar onder anderen Margaritha en Richonell Margaret hadden het vizier niet op scherp staan. In de slotfase werd het alsnog 1-1: Kay Tejan kopte de gelijkmaker tegen de touwen.

FC Volendam
FC Volendam
3 - 2
Jong PSV
Jong PSV

FC Volendam had in de eerste helft geen kind aan Jong PSV en ging met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in. Boy Deul profiteerde van een fout van doelman Maxime Delanghe en kopte de openingstreffer tegen de touwen, waarna Robert Mühren de marge vanaf elf meter verdubbelde. Zeven minuten na rust liep FC Volendam verder weg van Jong PSV: Ibi El Kadiri scoorde op fraaie wijze de 3-0. Hierna kwam de klad erin bij De Wijdbroeken: Johan Bakayoko redde uit een strafschop de Eindhovense eer en invaller Mohamed Nassoh maakte het met de 3-2 weer spannend. Verder kwamen de gasten echter niet meer.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 1
FC Dordrecht

FC Emmen probeerde FC Dordrecht van meet af aan onder druk te zetten. In de eerste helft leverden die aanvallende intenties diverse kansen op: Jari Vlak liet drie mogelijkheden onbenut en ook Jasin Assehnoun en Miguel Araujo doken meerdere keren gevaarlijk op voor het vijandelijke doel, maar keeper Liam Bossin gaf zich niet gewonnen. In de tweede helft was het verrassend genoeg FC Dordrecht dat de score opende: Stijn Meijer kopte raak uit een hoekschop. Via een rake kopbal van Araujo wist FC Emmen de balans na 57 minuten alweer te herstellen. Araujo was later ook nog dicht bij de 2-1, maar zijn vrije trap zeilde over. In de absolute slotfase pakte FC Emmen dankzij een kopbal van Ben Scholte toch nog de drie punten.

De Graafschap
0 - 1
Helmond Sport

De Graafschap blijft wisselvallig presteren en door de nederlaag tegen Helmond Sport raakt de top nog verder uit zicht. Dat wil niet zeggen dat de Doetinchemmers vrijdag geen uitzicht hadden op een resultaat, want in de eerste helft werden er zeven goede kansen gecreëerd. Onder anderen Giovanni Korte had kunnen scoren; de aanvaller kopte vlak voor rust op de lat. In de tweede helft was De Graafschap niet zo dominant meer. Helmond werd sterker, raakte via Jelle Goselink de lat en ging er zelfs met de zege vandoor. Vier minuten voor tijd schoof Dylan Seys de bal achter Hidde Jurjus na voorbereidend werk van Boyd Reith. Danzell Gravenberch kreeg nog een goede kans op de gelijkmaker, maar hij faalde in de afwerking.

ADO Den Haag
3 - 2
Jong AZ
Jong AZ

ADO Den Haag werd vrijdag beloond voor de veerkracht die men na rust toonde. Bij de thee keken de Hagenaren tegen een 1-2 achterstand aan, maar die werd na de pauze dus weggepoetst. Met een harde knal zette Thomas Verheydt de thuisploeg op voorsprong, maar via Zico Buurmeester en Iman Griffith was het Jong AZ dat aan de leiding ging. Via een strafschop van Verheydt en een van richting veranderd schot van Sem Steijn kreeg ADO de voorsprong weer te pakken. Via onder anderen invaller Eljero Elia en Verheydt kreeg ADO kansen op meer, maar het bleef bij 3-2.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 1
Almere City FC

Onder toeziend oog van Alex Pastoor, die onlangs werd aangesteld als opvolger van Gertjan Verbeek, opende Lance Duijvestijn na ruim een uur voetballen de score voor Almere City. De aanvallende middenvelder mocht vrij uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied en vond de bovenhoek. NAC Breda kreeg vervolgens prima kansen om langszij te komen: Boris van Schuppen raakte de lat en Thom Haye de paal. Laatstgenoemde bezorgde NAC een kwartier voor tijd, na een fraaie kapbeweging, toch nog een punt.