Johnson beslist derby in voordeel van Sunderland

Daryl Janmaat heeft zijn eerste Tyne-Wear derby met Newcastle United verloren van Sunderland. Adam Johnson (foto boven) maakte in de negentigste minuut het enige doelpunt: 0-1.

Dat Newcastle niets overhield aan de Noord-Engelse derby, mocht het vooral zichzelf aanrekenen. De thuisploeg was in de tweede helft de bovenliggende partij, maar de ploeg van manager Alan Pardew slaagde er niet in dat in de score uit te drukken.

Voor rust miste Sunderland al enkele goede mogelijkheden. Sebastian Larsson en tot twee keer toe Connor Wickham stuitten echter op Jak Alnwick, die tijdig was hersteld om de geblesseerde keepers Tim Krul en Rob Elliot te vervangen.

Na de hervatting blonk juist Costel Pantilimon uit. De van Manchester City afkomstige Roemeense doelman reageerde uitstekend op inzetten van Ayoze Pérez en Sammy Ameobi. Vooral zijn redding op het schot van eerstgenoemde was erg stijlvol.

Twaalf minuten voor tijd miste Johnson een enorme kans namens Sunderland, maar die fout maakte hij in de laatste minuut van de reguliere speeltijd goed. De vleugelaanvaller was het eindstation van een prachtig uitgevoerde counter: 0-1.

Door de overwinning bij de aartrivaal heeft Sunderland nu negentien punten uit zeventien wedstrijden, waarmee het stijgt naar de veertiende plaats. Newcastle United blijft - met vier punten meer - steken op de negende plaats in de Premier League.

Opvallend is dat sinds Gus Poyet (foto midden) werd aangesteld als manager van Sunderland, die club alle derby's tegen Newcastle United won. Omgekeerd is Pardew juist de eerste manager van The Magpies die vier keer op rij verloor van The Black Cats.