John Guidetti, de drijvende kracht van Feyenoord

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de zeventiende speelronde was dat Feyenoord-aanvaller John Guidetti. Chapeau ook voor de cameraman. Vlak voor het rustsignaal van Feyenoord-FC Twente (3-2) ving hij Joop Munsterman en Aldo van der Laan in zijn lens en dat leverde een treffend beeld op. De twee topmannen van FC Twente keken alsof ze zojuist oog in oog waren komen te staan met hun eigen spook van de opera. In overdrachtelijke zin was dat ook zo.

John Guidetti, de drijvende kracht van Feyenoord

Met drie mooie doelpunten had John Guidetti Feyenoord na één helft prachtig voetballen op een 3-0 voorsprong gezet. En zo gaat Guidetti maar door met het pesten van FC Twente. Het geklier begon in mei en was op die memorabele decemberdag nog aan de gang. Het vorige seizoen was nog maar net afgelopen of Joop Munsterman tetterde op de fanfaretoeter.

'We hebben er weer een snoepje bij', glunderde de Twentse voorzitter. Hij noemde hem John Guidetti. De negentienjarige spits van Manchester City had voor vier seizoenen getekend in Enschede en was zelf ook blij, volgens Munsterman. 'Hij staat hier te dansen op de banken.'

Eenmaal terug op aarde kwam Guidetti bij zijn eigenzinnige zinnen. Eigenlijk had hij helemaal geen trek in FC Twente. Liever ging hij voor een nieuw contract en een nieuwe kans bij Manchester City. Het contract kwam, de kans niet en Guidetti liet zich voor dit seizoen verhuren aan Feyenoord. FC Twente werd door Manchester City tevredengesteld met een afkoopsom, maar er bleef iets van boosheid boven Enschede hangen. Toen dit blad Munsterman recent naar zijn mening vroeg over John Guidetti, sprak de preses met barse stem. 'Ik heb met iemand gesproken die zich anders voordoet dan hij is. Ik ken John Guidetti dus niet.' Sinds zondag wel, en hoe. De Zweed voerde in de kolkende Kuip een regelrechte show op en bezorgde de thuisclub met drie goals een 3-0 voorsprong.

Daarmee liet de Zweed zich tegen FC Twente weer eens in al zijn glorie en gekte zien. Soms doet Guidetti tijdens een wedstrijd zo vreemd en buiten zinnen dat je denkt: Oh wee, als die na afloop maar niet naar de dopingcontrole moet. Veel vaker is hij die ongecompliceerde voetballer, die met tomeloze inzet over het veld giert alsof hij thuis in Zweden negen hongerige mondjes moet voeden.

In zijn beginperiode bij Feyenoord constateerde Ronald Koeman bij Guidetti een gebrek aan wedstrijdritme, maar de laatste weken werpt hij zich steeds meer op als de speler die Feyenoord op sleeptouw neemt. Tegen Vitesse (twee goals), RKC Waalwijk (één goal), PSV, FC Utrecht (één goal) en FC Twente (drie) was de Zweedse stofwolk telkenmale de drijvende kracht in het uit de dood opgestane elftal uit Rotterdam.

Niet voor niets vliegt technisch directeur Martin van Geel deze week naar Manchester om uit te vogelen op welke manier John Guidetti ook in de toekomst voor Feyenoord behouden kan blijven. De speler zelf kijkt niet verder dan komende zomer. 'In de tweede seizoenshelft kunnen er met Feyenoord mooie dingen gebeuren', aldus Guidetti.

En dan is er nog iets: de aanvaller die zichzelf graag vergelijkt met Zlatan Ibrahimovic, wil met zijn landgenoot samenspelen op het EK in Polen en Oekraïne. Te jong? Onzin, zei Guidetti onlangs in VI. 'We zijn in 1969 al op de maan geland, dus waarom zou een negentienjarige zich niet in de selectie voor het Zweedse elftal kunnen spelen?' Typisch John Guidetti. Hij is een bijzonder kind en dat is-ie.

Peter Wekking

Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's