Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden

Reacties

Johan Cruijff is overleden aan de gevolgen van longkanker. De legendarische Nummer 14 is 68 jaar oud geworden.

Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleden

In oktober werd bekend dat Cruijff aan longkanker leed. De Amsterdammer onderging verschillende chemokuren in zijn woonplaats Barcelona, maar dat heeft niet mogen baten.

Cruijff geldt als de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Hij debuteerde in 1964 bij Ajax, waar hij in de negen jaar die volgden uitgroeide tot superster. Cruijff werd in die periode zes keer landskampioen en won driemaal de Europa Cup I. Na vijf seizoenen bij Barcelona, waar hij de titel en de beker veroverde, besloot Cruijff in 1978 zijn loopbaan te beëindigen. Een mislukt zakelijk avontuur dwong hem een jaar later zijn carrière te hervatten in de Verenigde Staten. Eind 1981 keerde Cruijff terug naar Ajax, waar hij opnieuw twee keer kampioen werd en één keer de beker won. In 1983 vertrok hij, na een conflict met Ajax-voorzitter Ton Harmsen, naar aartsrivaal Feyenoord. Ook met de Rotterdammers veroverde Cruijff de dubbel, waarna hij zijn loopbaan definitief afsloot.

Ook als trainer was Cruijff bijzonder succesvol. Tussen 1985 en 1988 werkte hij onder de titel technisch directeur bij Ajax, aangezien hij het niet nuttig achtte een trainersdiploma te halen. Na de winst van de Europa Cup II in 1987 kreeg hij zijn de licentie coach betaald voetbal cadeau van de KNVB. Nadat zijn relatie met Ajax in januari 1988 op de klippen was gelopen, ging Cruijff aan de slag bij Barcelona, waar hij het Dream Team bouwde dat tussen 1991 en 1994 vier keer op rij kampioen werd. In 1992 beleefde Cruijff op Wembley het hoogtepunt van zijn trainersloopbaan door ten koste van Sampdoria de Europa Cup I te winnen. Na zijn ontslag bij Barcelona, in 1996, beëindigde Cruijff zijn trainerscarrière.

Cruijff speelde 48 interlands voor het Nederlands elftal, waarin hij 33 keer scoorde. In 1974 was hij de aanvoerder van het team dat furore maakte met Totaalvoetbal en reikte tot de WK-finale. Daarin bleek gastheer West-Duitsland met 2-1 te sterk. In 1990 en 1994 was Cruijff in beeld om Oranje als bondscoach te leiden op het WK, maar beide keren kwam hij niet tot overeenstemming met de KNVB.

Foundation
Na zijn actieve loopbaan als speler en trainer bleef Cruijff betrokken bij het voetbal. Hij was in verschillende periodes adviseur van Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal. Daarnaast stak de Amsterdammer veel energie in zijn eigen Johan Cruyff Foundation. Daarmee maakte hij sportprojecten mogelijk voor (gehandicapte) kinderen en legde hij Cruyff Courts aan. De in 1999 opgerichte Johan Cruyff University was de eerste school in Nederland voor topsporters.

Cruijff kampte in zijn tijd als trainer van Barcelona met hartklachten. In 1991 onderging hij daarvoor een operatie, waarna hij op doktersadvies acuut stopte met roken.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.