Jeugdig Ajax zegeviert in attractief duel met Heerenveen

Ajax heeft een overtuigende overwinning geboekt bij SC Heerenveen, dat in een doelpuntrijke confrontatie het onderspit delfde: 1-4.

Frank de Boer stuurde in Friesland zijn jongste basiselftal (gemiddeld 21 jaar en 166 dagen) van dit Eredivisie-seizoen het veld in, mede doordat Niklas Moisander (29) geblesseerd was en Lasse Schöne (28) gepasseerd werd. Het piepjonge Ajax nam in de openingsfase razendsnel afstand van Heerenveen. Al in de elfde minuut stond het 0-2, dankzij een doeltreffende knal van Arek Milik en een kopbal van Davy Klaassen uit een hoekschop van Daley Sinkgraven.

De negentienjarige spelmaker begon tegen zijn oude club in de basis en drukte voor het eerst sinds zijn overstap naar Ajax nadrukkelijk zijn stempel. Heerenveen beet pas in de 35ste minuut voor het eerst van zich af in aanvallend opzicht, maar dat leverde wel direct succes op. Na een mooie actie van Sam Larsson werkte Joël Veltman, die Mark Uth te snel af was, de bal in zijn eigen doel.

De spanning leek daarmee terug in het Abe Lenstra Stadion, maar nog geen drie minuten na de aansluitingstreffer herstelde Ajax de marge. Uit een vrije trap van Sinkgraven kopte Veltman (foto boven) raak, waarmee hij de schade van zijn eigen doelpunt ongedaan maakte: 1-3.

Davy Klaassen (links) was tegen SC Heerenveen voor het eerst sinds lange tijd weer trefzeker voor Ajax. De middenvelder maakte zijn vorige treffer op 14 december, in de thuiswedstrijd tegen APOEL Nicosia (4-0 winst).

Ook na deze nieuwe tegenslag weigerde Heerenveen de handdoek in de ring te gooien. De thuisploeg bleef de aanval zoeken en dat leverde vlak na rust bijna succes op. Op het moment dat Nicolai Boilesen geblesseerd op de grond lag, hielp Mark Uth een levensgrote kans om zeep en belandde een inzet van basisdebutant Jainio Bikel tegen de paal.

Bij een uitbraak van Ajax was het in de 67ste minuut wél raak. Anwar El Ghazi leverde een panklare voorzet af op Arek Milik, die met een volley de zege van Ajax veilig stelde: 1-4. Daarmee voldeed het duel qua spektakel aan de verwachtingen. De laatste zeven voorgaande ontmoetingen in Heerenveen leverden 33 goals op; een gemiddelde van 4,7 per wedstrijd. In de slotfase kreeg Heerenvener Pele van Anholt nog rood, nadat hij de doorgebroken El Ghazi vloerde.

Door de zege van Ajax is de marge naar koploper PSV nu net zo groot als de voorsprong op nummer drie Feyenoord, dat later vandaag in actie komt tegen FC Dordrecht: elf punten. De Amsterdammers tanken met de overtuigende zege op Heerenveen, dat zevende blijft staan, vertrouwen voor de return tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk. Ajax kan donderdag de kwartfinale van de Europa League bereiken als het in de Amsterdam Arena de 1-0 achterstand uit de heenwedstrijd ongedaan maakt.