Jeugd geeft Anderlecht reden voor Europese dromen

Reacties

Dankzij de 2-0 zege op Galatasaray voelt Anderlecht zich weer enigszins de topclub die het was. Het succes in de Champions League heeft de Brusselse trots weer kleur op de jonge wangen gegeven.

Jeugd geeft Anderlecht reden voor Europese dromen

De Champions League heeft Anderlecht dan eindelijk iets opgeleverd waar het ook na de winterstop nog iets aan heeft. Na veertien jaar zonder Europese overwintering weet de Brusselse club nu al dat zij ook in 2015 nog actief is op het internationale podium. 'Na de loting voor de Champions League gaf niemand ons een kans. Dus petje af voor deze ploeg!', zei middenvelder Steven Defour, die de pijn in een kuit verbeet en één helft zijn team hielp.

Op voorhand gaven weinigen Anderlecht hoop met als groepstegenstanders Arsenal, Borussia Dortmund en Galatasaray. De ploeg van trainer Besnik Hasi heeft die bespiegelingen gelogenstraft met de derde plaats, die met de 2-0 zege op de Turken al in de vijfde speelronde werd veiliggesteld.

Hoewel het gaat om kwalificatie voor slechts de Europa League, voelt deze troostprijs als een zeer welkom resultaat. 'Het was wel een zware ontgoocheling geweest als we het hadden laten schieten', zei manager Herman Van Holsbeeck. 'Dan hadden we weer tonnen kritiek over ons heen gekregen. Dat zou weken, zelfs maanden hebben doorgewerkt. Maar nu voel je onmiddellijk dat iedereen een boost krijgt.' 

Het Europese succes is dan ook een stimulans voor de jonge Brusselse honden. Anderlecht trad tegen Galatasaray aan met zeven spelers van onder 21 jaar, terwijl de helft van achttienkoppige wedstrijdselectie uit de eigen jeugd afkomstig is. Ajax en Barcelona, beide in Europa gezien als voorbeelden van een goede jeugdopleiding, kunnen geen betere cijfers overleggen.

Chancel Mbemba (foto) is een van de pareltjes die bij Anderlecht in de schijnwerpers zijn gekomen. De Belgische club kwam de verdediger uit de Democratische Republiek Congo in 2011 op het spoor, maar onduidelijkheid over diens geboortedatum zorgde voor vertraging. Zijn club ES La Grace sprak van 8 augustus 1988, terwijl de speler zelf twee data heeft genoemd; 30 november 1991 en 8 augustus 1994.

Anderlecht houdt op basis van officiële papieren de laatste aan, en dus debuteerde Mbemba op 28 juli 2013 als negentienjarige onder trainer John van den Brom in de Brusselse hoofdmacht om al snel uit te groeien tot vaste waarde. Tegen Galatasaray was hij met de complete Brusselse productie de gevierde man.

'Dat ik twee keer scoor is een droom', zei Mbemba. 'Of ik een geheim heb? Helemaal niet. Gewoon hard werken. De kwalificatie voor de Europa League is een heel mooie opsteker. Daar willen we nog ver in geraken. Deze overwinning is in die optiek heel goed voor het vertrouwen.'

Voorzitter Roger Vanden Stock durfde in de euforie zelfs verder te denken, aan een voorzichtige terugkeer van de gloriedagen van Paars-Wit. 'Er gaapt een grote kloof tussen de Champions League en de Europa League, dat besef ik', aldus de preses. 'Maar als alles goed gaat en we geen geblesseerden hebben, mogen we dromen. En als we deze ploeg kunnen samenhouden - wat een nieuwe uitdaging wordt - kunnen we volgend seizoen in de Champions League misschien nog beter presteren.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.