Jesé: de uitzondering waar Real Madrid naar smacht

Reacties

Real Madrid gaat in de 29ste speelronde van de Primera División op bezoek bij Las Palmas. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op dat duel (zondag, aftrap 20.30 uur), met speciale aandacht voor Jesé Rodríguez.

Jesé: de uitzondering waar Real Madrid naar smacht

Plichtsgetrouw zoeken de recensenten iedere keer weer hun plaats op in Santiago Bernabéu. Onverbiddelijk zijn ze, de Real Madrid-supporters. Als het niet goed is, dan krijgt de thuisploeg dat te horen ook. Een hels fluitconcert klinkt. Zelfs Cristiano Ronaldo ontsnapt niet aan die behandeling. De kritische aanhang is zuinig met het maken van uitzonderingen. Clubiconen Iker Casillas en Raúl, die al op jonge leeftijd overkwam van Atlético Madrid, troffen het en hadden een status aparte. Jongens van de club, toppers die als jeugdspeler al met het embleem van Real Madrid op hun borst liepen. Spelers met wie de achterban zich kon identificeren.

Het is een worsteling voor vrijwel iedere topclub. Zelf opgeleide spelers zijn nodig om de clubcultuur te bewaken, maar de verleiding is groot om elders te zoeken naar versterkingen. Als kind van de club je plaats verdienen in een sterrenensemble: het is een hels karwei. Vraag het maar aan Roberto Soldado en Álvaro Morata. De twee spitsen kozen eieren voor hun geld en imponeerden elders in Europa. Soldado kende bij Valencia een sterke periode, terwijl Morata met name vorig seizoen indruk maakte bij Juventus. Slagen bij Real Madrid was niet voor de twee weggelegd.

Juist daarom was op het optreden van Jesé op 31 oktober 2015 zo bemoedigend voor De Koninklijke. De inmiddels 23-jarige Spanjaard teisterde de verdediging van Las Palmas met dribbels en intelligente steekballen. Met een doelpunt en een voorassist had de aanvaller een belangrijk aandeel in de 3-1 zege op de promovendus. Toenmalig trainer Rafael Benítez gunde Jesé een publiekswissel en deelde na afloop complimenten uit. 'Jesé is op de goede weg. Hij speelt goed en werkt hard. Als hij zo speelt, hoort hij in het eerste elftal. Of hij nu uit de jeugdopleiding van Real Madrid komt of niet.'

Veertien jaar was Jesé toen hij Gran Canaria verruilde voor het vaste land. Barcelona had interesse, maar de veelbelovende aanvaller koos voor Real Madrid. In 2013 brak hij een record van niemand minder dan Emilio Butragueño, zeventigvoudig Spaans international en voormalig spits van Real Madrid. Jesé overtrof Butragueño door namens het reserveteam in één seizoen 22 keer te scoren in de competitie. De jeugdinternational solliciteerde naar een plaats in de A-selectie en kreeg de kans.

Het debuutseizoen van Jesé in de hoofdmacht van Real Madrid verliep voortvarend. De technicus kreeg vrijwel wekelijks speeltijd en ontwikkelde zich sterk. Niets leek een glansrijke loopbaan in de weg te staan, tot 18 maart 2014. In een Champions League-duel met Schalke 04 liep de veelzijdige aanvaller een zware knieblessure op. De kwetsuur hield hem ruim acht maanden aan de kant. Jesé trok voor zijn revalidatie naar Gran Canaria, de plaats waar hij zich in zijn jeugd in de kijker van de Spaanse grootmachten speelde.

De in Las Palmas geboren buitenspeler, die ook als spits uit de voeten kan, is zondagavond weer even thuis, als Real Madrid op bezoek gaat bij de promovendus. Met de vorm van Jesé zit het goed. Als invaller pikte hij zowel in de uitwedstrijd tegen AS Roma als in het thuisduel met Celta de Vigo een doelpunt mee. Van knieproblemen is geen sprake meer. Op zijn geboortegrond, die hij achterliet om zijn droom na te jagen, kan Jesé laten zien dat zijn ultieme doel nog altijd haalbaar is: uitgroeien tot een bepalende speler bij De Koninklijke. De Real Madrid-recensenten zullen ongetwijfeld aandachtig en kritisch toekijken, al knijpen ze graag een oogje toe als Jesé een mindere wedstrijd speelt. Het is het voordeel van de twijfel dat een kind van de club krijgt.

Programma
Málaga 11-03
20:30
Sporting Gijón
Barcelona 12-03
16:00
Getafe
Celta de Vigo 12-03
18:15
Real Sociedad
Atlético Madrid 12-03
20:30
Deportivo La Coruña
Rayo Vallecano 12-03
22:05
Eibar
Levante 13-03
12:00
Valencia
Sevilla 13-03
16:00
Villarreal
Athletic de Bilbao 13-03
18:15
Real Betis Sevilla
Las Palmas 13-03
20:30
Real Madrid
Granada 14-03
20:30
Espanyol
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.