Jens Janse: Serie B wordt slechte B-film

Reacties

Bij de UEFA is er 'grote bezorgdheid' over de nieuwste arrestatiegolf in Italië. De naam Jens Janse is ook gevallen in operatie De Goal Treinen.

Jens Janse: Serie B wordt slechte B-film

'Helaas hebben we te maken met criminele organisaties', zei secretaris-generaal Gianni Infantino deze week. De tweede man van de UEFA reageerde op een bekentenis van de opgepakte Catania-baas Antonino Pulvirenti.

De eigenaar van de Siciliaanse Serie B-club heeft tegenover de politie toegegeven dat vijf wedstrijden voor 100 duizend euro per stuk waren gekocht. Catania won de eerste vier van deze duels en speelde de laatste gelijk. Dankzij de indrukwekkende eindspurt voorkwam Catania degradatie.

Echt verrassend is het niet meer dat een Italiaanse voetbalvoorzitter uitslagen koopt. Afgelopen mei waren er ook al vijftig arrestaties in een schandaal rond de Serie D. Het went bijna. De jongste oprispingen van omkoping in Italië betreffen bovendien kleinere wedstrijden dan in de beruchte affaire Last Bet, toen een arrestatieteam zelfs de nationale ploeg bezocht.

Antonino Pulvirenti.
Antonino Pulvirenti.

Tot zover was er dus weinig nieuws onder de zon. Totdat ineens de naam opdook van Jens Janse. De voormalige rechtsback van Willem II en NAC Breda, die via een kortstondig avontuur bij Córdoba en een blauwe maandag in het Georgische Tbilisi, bij het Umbriaanse Ternana Calcio was beland.

Na een kleurloze twaalfde plaats in de competitie haalde deze club na het seizoen alsnog de voorpagina's. Op 23 juni maakte de politie bekend dat de Catania-eigenaar, die onder meer supermarkten en een eigen vliegtuigmaatschappij bestiert, samen met zes anderen was gearresteerd. Via de inzet van video-surveillance en het afluisteren van telefoongesprekken bracht de politie vijf verdachte wedstrijden in kaart, waaronder de wedstrijd tegen Ternana Calcio.

Aanklager Giovanni Salvi stelde een vuistdik dossier samen waarin negentien verdachten voorkomen. Een deel van het dossier belandde in de media, en daarin viel de naam van Jens Janse. Het gaat om een wedstrijd van 24 april, toen zijn ploeg met 2-0 verloor van Catania. Janse liet direct weten onschuldig te zijn en op zijn Facebook-pagina verscheen in onberispelijk Italiaans een verklaring. Er was niet eens contact geweest met justitie.

'Buitenlandse Jessica'
Wat is er dan wel aan de hand? De Limburger kwam op de radar van de onderzoekers toen zij telefoongesprekken afluisterden van enkele hoofdverdachten. De transcripties van meerdere gesprekken zijn inmiddels uitgelekt. In drie daarvan vermoedt de recherche dat wordt verwezen naar Janse.

In het eerste belt voetbalmakelaar Fernando Arbotti vanuit een telefooncel naar Piero Di Luzio, een voormalige medewerker van de Serie B-club Delfino Pescara. Ze praten onder meer over 'twee meisjes' die zouden deelnemen aan het 'feest' op vrijdagavond. Het gaat om 'Lina' en de 'buitenlandse Jessica'.

Volgens de recherche verwijzen de vrouwennamen naar spelers. Fixers gaan aan de telefoon natuurlijk niet letterlijk hun plannen bespreken. Ze gebruiken daarvoor codetaal. Zo ontcijferde eerder de Turkse politie dat achter het inhuren van 'schoonmakers' voor 'kantoren' een omkoopschandaal schuilging. Ook maïs, meel en brood bleken destijds favoriete gespreksonderwerpen. Op de Catania-tapes gaat het behalve over vrouwen ook over treinen en vertrektijden.

Daarover praat Piero Di Luzio in een ander gesprek met Danielle Delli Carri, de technisch directeur van Catania. 'Zij vertrekken met de trein van 2 uur 13.' De recherche vermoedt dat trein staat voor spelers en de vertrektijd voor rugnummers. Bij Ternana draagt Janse rugnummer 2. Zo kwam ook teamgenoot Pasquale Fazio in beeld. Op zijn shirt prijkt nummer 13. In een derde gesprek, tussen spelersdirecteur Delli Carri en makelaar Arbotti, gaat het over 'de Nederlandse'.

De Goal Treinen
Via deze puzzelstukjes kwamen de onderzoekers uit bij onder anderen Janse, die in plaats van de Serie B nu terecht lijkt gekomen in een slechte B-film. Janse overweegt stappen tegen degenen die hem in diskrediet brengen. Hij reageerde eerder deze week tegenover VI dat hij baalt, aangezien zijn naam door het slijk wordt gehaald zonder zelfs maar te zijn verhoord. Die frustratie is, op basis van de indirecte informatie die nu voorhanden is, wel begrijpelijk. Het gaat om vermoedens, maar in de Italiaanse pers is Janse al veroordeeld.

Veel is nog onduidelijk in het nieuwste schandaal dat de titel De Goal Treinen heeft gekregen. Op welke wijze kregen betrokken spelers betaald? Hoe manipuleerden zij de wedstrijden? Zijn ze onder druk gezet? Dat moet allemaal nog blijken.

Wel moet worden aangetekend dat de Italiaanse autoriteiten goede prestaties hebben geleverd op het gebied van opsporen van matchfixing. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland investeert de Italiaanse justitie veel tijd en geld in onderzoek. Dat heeft geleid tot indrukwekkende resultaten. Zo werden de afgelopen jaren tientallen spelers, makelaars, officials en clubs bestraft, maar ook werden onschuldigen die hun naam onterecht in diskrediet gebracht zagen worden, gerehabiliteerd. Indien Janse inderdaad nergens iets mee te maken heeft, dan is het goede nieuws voor hem dat de kans dat de waarheid boven tafel komt best groot is.

Wordt vervolgd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.