JC Schaal: PSV op recordjacht, primeur voor FC Groningen

Reacties

In aanloop naar de strijd om de Johan Cruijff Schaal (aftrap 18.00 uur) tussen kampioen PSV en bekerwinnaar FC Groningen zet VI tien feiten op een rij.

JC Schaal: PSV op recordjacht, primeur voor FC Groningen

• PSV kan tegen FC Groningen voor de tiende keer in de clubhistorie de Johan Cruijff Schaal winnen. De Eindhovenaren zijn met negen zeges reeds recordhouder van de prijs waar om 18.00 uur voor de 26ste keer in de historie om gestreden wordt. Van 1991 tot 1996 werd de confrontatie tussen de kampioen en de bekerwinnaar de Super Cup genoemd. In 1949 werd er ook al eens om de Super Cup gestreden. Van 1950 tot en met 1990 bestond een dergelijke prijs in Nederland niet.

• FC Groningen kan op zijn beurt de negende winnaar worden van de (voorlopers van de) Johan Cruijff Schaal. Naast PSV wonnen ook Ajax (8), Feyenoord (2), FC Twente (2), FC Utrecht (1), AZ (1), PEC Zwolle (1) en SVV (1) de prijs al eens. Het is de eerste keer in de clubhistorie dat Groningen mag aantreden in de strijd om de Super Cup.

• Gezien de historie heeft landskampioen PSV de beste papieren om de Johan Cruijff Schaal te pakken. In de voorgaande 25 edities stapte namelijk veertien keer de titelwinnaar van het voorgaande Eredivisie-seizoen als winnaar van het veld. Elf keer won de bekerwinnaar/nummer twee van de vorige jaargang.

• PSV kan het doelpuntenrecord van Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal verbreken. De Amsterdammers maakten in de zestien edities waarin ze deelnamen 28 doelpunten. PSV staat in vijftien duels op 26 treffers en moet dus drie keer scoren om Ajax van de troon te stoten.

• Jarenlang leek er een vloek te rusten op het winnen van de Johan Cruijff Schaal. Tussen 2001 en 2013 werd de winnaar van de seizoensopening namelijk géén kampioen in het daaropvolgende seizoen. In het seizoen 2013/14 was het Ajax dat een einde maakte aan deze negatieve reeks door beide prijzen te pakken. Dat was pas de zesde keer in de historie dat een club dit lukte.

• De strijd om de Johan Cruijff Schaal is dit seizoen niet uitverkocht, maar aan het spektakel in de vorige edities kan dat niet liggen. Nog nooit eindigde een duel om de Nederlandse Super Cup namelijk in 0-0 en gemiddeld werd er per wedstrijd drie keer gescoord.

• Wanneer het duel tussen FC Groningen en PSV na negentig minuten nog geen winnaar kent, dan worden er direct strafschoppen genomen. Dat zou een primeur betekenen, want nog nooit werd de strijd om de Johan Cruijff Schaal op die manier beslist.

•  FC Groningen-trainer Erwin van de Looi heeft een positieve balans in zijn duels met PSV. In de vier ontmoetingen met de Eindhovense formatie kwam hij twee keer als winnaar uit de strijd (W2, G1, V1). Overigens won PSV de laatste onderlinge confrontatie met 2-1.

• Collega Phillip Cocu scoorde in zijn actieve carrière drie keer in de strijd om de Johan Cruijff Schaal en is daarmee gedeeld topscorer aller tijden in de Nederlandse Super Cup. Ook Jeremain Lens, Mateja Kezman en Jari Litmanen hebben drie doelpunten op hun naam staan. Cocu kan overigens na Danny Blind en Frank de Boer de derde coach worden die de Johan Cruijff Schaal als speler én trainer pakte. Cocu speelde in het verleden samen met Van de Looi bij Vitesse.

• PSV nam in 2012 voor het laatst deel aan de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Toen werd Ajax met 4-2 verslagen. Van het basiselftal dat trainer Dick Advocaat destijds het veld instuurde staan alleen Jetro Willems en Luciano Narsingh nog steeds onder contract in Eindhoven. De andere negen basisklanten van toen: Przemysław Tyton, Atiba Hutchinson, Marcelo, Wilfred Bouma, Mark van Bommel, Kevin Strootman, Ola Toivonen, Jeremain Lens en Dries Mertens.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.