Jarige Cerny leidt dominant Jong Ajax langs De Graafschap

Jong Ajax heeft maandagavond op overtuigende wijze afgerekend met De Graafschap: 4-2. Vaclav Cerny was met twee goals en twee assists de grote man bij de ploeg van trainer Marcel Keizer. De bezoekers mogen van geluk spreken dat de score niet hoger uitviel.

Op een uitverkocht Sportpark De Toekomst beleefde De Graafschap een droomstart. Piotr Parzyszek kopte al na 48 seconden een panklare voorzet van Elvio van Overbeek tegen de touwen. Van die start bleef weinig over, want de gasten zakten daarna volledig in. De 1-1 van Cerny na een klutssituatie kwam dan ook niet uit de lucht vallen.

Jong Ajax vermaakte het publiek in de eerste helft met mooie acties en fraaie aanvallen. Het was wachten op de voorsprong voor de Amsterdammers, waar Cerny uiteindelijk voor zorgde. De Tsjech, die maandag zijn negentiende verjaardag vierde, tikte op aangeven van Matteo Cassierra binnen. Uitgerekend Cerny, die vorig seizoen in de kampioenswedstrijd van van Ajax tegen De Graafschap een grote kans miste. De Amsterdammers verspeelde door het 1-1 gelijkspel uiteindelijk het kampioenschap.

Na rust ging Jong Ajax op dezelfde voet verder, maar miste de ploeg ook veel kansen. Cerny bleef succesvol, maar nu als aangever. Uit zijn strakke voorzet zorgde de vrijstaande invaller Adham El Idrissi voor 3-1. Ook Abdelhak Nouri pikte een doelpunt mee. Na een actie van Cerny bleef de middenvelder koel tegenover doelman Filip Bednarek. Twee minuten later deed Van Overbeek iets terug namens De Graafschap, maar toen was de wedstrijd al gespeeld.

De ploeg van trainer Marcel Keizer klimt door de zege naar de derde plaats in de Jupiler League. Concurrenten VVV-Venlo, FC Volendam en NAC Breda verloren vrijdag. Jong Ajax gaat ook over FC Emmen en Telstar heen. De achterstand op koploper Jong PSV bedraagt twee punten.