Januari 2014: Seedorf naar San Siro, manie om Mori

Reacties

Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We beginnen onze serie met de maand januari.

Januari 2014: Seedorf naar San Siro, manie om Mori

01-01: wissel op Woudestein
Eerstedivisionist Excelsior stelt Marinus Dijkhuizen aan als opvolger van de door Roda JC weggekaapte Jon Dahl Tomasson. Excelsior is zeer teleurgesteld over het vertrek van de succesvolle Deen, maar is een paar maanden later de lachende derde.

Via de nacompetitie promoveert Dijkhuizen namelijk met de Kralingers naar de Eredivisie, terwijl Tomasson met Roda JC als hekkensluiter afdaalt naar de Jupiler League. Het sportieve succes in Rotterdam-Oost levert Dijkhuizen enkele maanden later een verbeterd contract op, terwijl Tomasson kort na afloop van het seizoen op straat gezet wordt door Roda en nog steeds zoekende is naar een nieuwe baan. Het kan raar lopen…

03-01: Feyenoord verlost van miskoop
Begin januari komt een einde aan een van de meest ongelukkige samenwerkingen in de Eredivisie. Feyenoord verklaart Sekou Cissé transfervrij en de aanvaller uit Ivoorkust wordt opgepikt door KRC Genk.

Het betekent dat Feyenoord eindelijk verlost is van het torenhoge salaris van Cissé, die in Rotterdam vooral herinnerd wordt vanwege zijn onwillige grote teen en de miljoenentransfersom die hij niet waarmaakte. Pijnlijk is dat Cissé in België wél presteert en door Genk wordt beloond met een contract voor nog eens twee jaar.

06-01: manie om Mori
Ik ga op trainingskamp en ik neem mee… Iedereen behalve Dan Mori. Kort voor het vertrek van Vitesse naar de Verenigde Arabische Emiraten blijkt dat Mori niet mee mag met de Arnhemmers. De verdediger wordt namelijk zoals iedereen met de Israëlische nationaliteit geweerd door de VAE.

Een week die Vitesse voor ogen had om zich in alle rust voor te bereiden op de tweede seizoenshelft, ontaardt in een ongekende soap. Iedereen spuit zijn mening over Mori. Politieke partijen, de KNVB, spelersvakbonden en de FIFA mengen zich in de commotie. Vitesse weet zich er geen raad mee en wordt vanwege zijn 'slappe' houding rondom Mori 'een gebrek aan ruggengraat' verweten.

12-01: PSV verlost Ruiz
PSV tast in de buidel voor Bryan Ruiz van Fulham. Het komt de Brabanders op de nodige kritiek te staan, want zij betalen liefst een miljoen euro aan de Engelse club om de smaakmaker uit Costa Rica voor een half seizoen te huren. Fulham werkt maar wat graag mee aan de deal, want in Londen zat de ex-speler van FC Twente op een dood spoor.

Ruiz laat in de daaropvolgende maanden bij PSV bij vlagen fraaie dingen zien, maar de geweldige vorm waarmee hij in 2010 een miljoentransfer van Twente naar Fulham verdiende ontbreekt. PSV waagt desondanks een poging hem in Eindhoven te houden, maar Ruiz keert terug naar The Whites, waarmee hij nu in de Engelse tweede divisie speelt.

13-01: Seedorf naar San Siro
Clarence Seedorf zet een punt achter zijn actieve loopbaan en verruilt het middenveld van Botafogo voor de bank van AC Milan. Bij de Rossoneri is hij de opvolger van Massimiliano Allegri, die in december werd ontslagen vanwege de zwakke resultaten in de competitie.

Seedorf moet de kentering tegengaan, maar het blijkt al snel vechten tegen de bierkaai voor de ex-speler van Milan. Seedorf valt in ongenade bij eigenaar Silvio Berlusconi en directeur Adriano Galliani en kan het ook niet vinden met zijn spelersgroep. Kort voor het einde van het seizoen wordt de Nederlander ondanks een contract voor nog ruim twee jaar bedankt voor bewezen diensten. Met Filippo Inzaghi wordt voor een al even onervaren opvolger gekozen, maar ook onder hem duurt de teloorgang voort.

16-01: in de ban van de baard
Gertjan Verbeek haalt de krantenkoppen. Niet omdat zijn 1. FC Nürnberg het zo goed doet, maar vanwege zijn baard. Zolang zijn ploeg niet wint, weigert de coach zich te scheren. Aangezien Nürnberg bijzonder lang aanmoddert, groeit de baard van Verbeek uit naar formaatje kerstman.

Eind januari kan Verbeek eindelijk aan de slag met zijn scheerapparaat, want dan wint Nürnberg met 4-0 van 1899 Hoffenheim. Het is een zeldzame opleving van de Zuid-Duitse club, die Verbeek in maart op straat zet. Een schokeffect brengt dat niet teweeg, want de ploeg weet degradatie niet te voorkomen. Vlak voor de jaarwisseling vindt Verbeek opnieuw emplooi in Duitsland: bij VfL Bochum.

21-01: PSV zwaait Toivonen uit
Ola Toivonen van PSV, een om uiteenlopende redenen veelbesproken speler. Over het talent van Toivonen bestaat geen twijfel, maar de Zweed maakte zich weinig geliefd vanwege zijn regelmatige toneelspel en betrokkenheid bij opstootjes. PSV is weinig rouwig om zijn vertrek naar Stade Rennes, dat tweeënhalf miljoen euro voor hem neertelt.

In Frankrijk laat Toivonen direct weer zien wat hij kan. In vijftien duels in de tweede seizoenshelft maakt hij zeven doelpunten.

22-01: Anelka zorgt voor ophef
Engeland is in rep en roer naar aanleiding van de wedstrijd West Ham United-West Bromwich Albion. Nicolas Anelka, speler van die laatste club, viert één van zijn twee doelpunten met een quenelle, een gebaar dat verwant is aan een nazi-groet.

Dat komt Anelka zeer duur te staan, want de Fransman wordt geschorst voor vijf wedstrijden. De straf luidt het einde van zijn loopbaan bij West Brom in. Tegenwoordig speelt de controversiële Franse spits in India voor Mumbai.

24-01: Mata naar Manchester
Juan Mata verhuist voor een recordbedrag van 44 miljoen euro van Chelsea naar Manchester United. De Spanjaard wordt in Manchester begroet als verlosser van de zieltogende équipe van manager David Moyes, maar weet in zijn eentje geen omwenteling te veroorzaken.

Mata eindigt met United op de zevende plaats, waardoor de club voor het eerst sinds de oprichting van de Premier League geen Europees voetbal haalt. Louis van Gaal komt als opvolger van Moyes naar Old Trafford en dat pakt ongunstig uit voor Mata, die door de koopzucht van de Nederlander ver in de pikorde daalt. Een nieuwe januaritransfer valt daardoor niet uit te sluiten.

29-01: PSG laat zich gelden
In een verder relatief timide transferperiode laat Paris Saint-Germain zich aan het einde nog even gelden. De steenrijke Fransen rammelen met de geldbuidel en halen Yohan Cabaye voor 23 miljoen euro van Newcastle United, dat mede door het verlies van zijn beste speler in de tweede seizoenshelft ver keldert op de ranglijst.

Cabaye wordt ook weinig wijzer van de transfer. Hoewel hij nu bakken met geld verdient, zit de vermaarde technicus in Parijs vooral op de bank. Arsenal zou hem een vluchtroute willen bieden.

Samenstelling: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.