Janssen vergroot sportieve zorgen oude club Feyenoord

Feyenoord heeft ook de tweede wedstrijd na de winterstop verloren. AZ bezorgde de stuurloze Rotterdammers de derde nederlaag op rij in de Eredivisie: 4-2. Extra pijnlijk was dat drie van de vier goals op naam kwamen van Vincent Janssen, die als jeugdspeler niet goed genoeg werd bevonden bij Feyenoord.

Zowel AZ als Feyenoord had in aanloop naar het onderlinge treffen in Alkmaar met defensieve zorgen te kampen. De ploeg van trainer John van den Brom kreeg de laatste zeven thuiswedstrijden telkens minimaal één tegengoal te verwerken en zag in de winterstop bovendien Jeffrey Gouweleeuw naar FC Augsburg vertrekken, terwijl de Rotterdammers tijdens de laatste vier officiële duels zeven doelpunten incasseerden.

De verdedigende misère kwam als eerste bij AZ aan het licht. Nadat Feyenoord was ontsnapt aan een vroeg doelpunt van Markus Henriksen, hielp Ridgeciano Haps met knullig wegwerken Michiel Kramer aan zijn tiende competitiegoal. De 27-jarige spits leek eigenlijk te laat te komen om de rebound binnen te werken na een matige redding van Sergio Rochet op een houdbaar schot van Karim El Ahmadi, maar scoorde toch met hulp van de linksback van AZ.

Feyenoord leek aanvankelijk nog een mooie middag tegemoet te gaan, toen Michiel Kramer scoorde dankzij Ridgeciano Haps.

Het viel echter in het niet bij wat er in het restant van het duel bij Feyenoord misging in de achterhoede. Tien minuten na de 0-1 maakte Haps zijn fout goed door na mistasten van Rick Karsdorp een voorzet te geven op de volledig vrijstaande Henriksen, die de wild inglijdende Miquel Nelom simpel omspeelde en de bal langs de uit zijn doel gekomen Kenneth Vermeer schoot. Het bleek het startsein van een periode van totale chaos in de Rotterdamse verdediging.

Drie minuten na de gelijkmaker stond Janssen zo mogelijk nog vrijer toen hij een voorzet van de uit de rug van Terence Kongolo weggelopen Alireza Jahanbakhsh intikte. De 21-jarige spits scoorde tien minuten na rust nog tweemaal, omdat Sven van Beek geen beste middag had. De centrumverdediger liet zich eerst eenvoudig uitkappen, waarna Janssen uitermate fraai binnen schoot in de verre hoek. De 4-1 was door slecht ingrijpen van Van Beek een simpele intikker.

Markus Henriksen maakte oog in oog met Kenneth Vermeer zijn veertiende officiële goal van het seizoen.

De begin dit seizoen bij Almere City opgepikte aanvaller legde de sportieve problemen van Feyenoord daarmee genadeloos bloot. Want hoewel Janssen drie doelpunten maakte tegen de club waar hij in 2013 als A-junior werd weggestuurd, had de score nog hoger kunnen uitvallen. Vermeer voorkwam voor rust met enkele kordate ingrepen al erger, nadat het door een botsing met Jahanbakhsh heel even twijfelachtig was geweest of de Feyenoord-goalie door kon.

Dat onheil bleef de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst bespaard, maar het neemt niet weg dat de nederlaag in Alkmaar keihard zal aankomen in De Kuip. De hoop op de titel kreeg vorige week al een flinke knauw door de 2-0 nederlaag tegen PSV, maar is nu helemaal vervlogen. De achterstand op Eredivisie-koploper Ajax bedraagt al elf punten. Het fraaie afstandsschot van Tonny Vilhena in de 72ste minuut - de 4-2 - bracht daar geen verandering in.

Ook Dirk Kuijt kon niet voorkomen dat de druk op het bekerduel van 3 februari met Roda JC Kerkrade steeds groter wordt. De 35-jarige captain kon in Alkmaar zijn honderdste doelpunt in dienst van Feyenoord maken, maar zag zijn pogingen geen doel treffen. Voor rust was dat te danken aan een uitstekende tackle van Stijn Wuytens, die voor AZ debuteerde als centrale verdediger. Mede dankzij de Belg - van origine een middenvelder - stijgt AZ naar de tiende plaats.