Janssen velt ook Willem II en rechtvaardigt keuze Blind

AZ is na een 0-2 overwinning op Willem II van zaterdagavond in ieder geval voor even de nieuwe nummer drie van de Eredivisie. Dat had de ploeg met name te danken aan goudhaantje Vincent Janssen.

Het was de spits, die voor het eerst is opgeroepen door bondscoach Danny Blind, die in de 68ste minuut de ban brak door een strafschop te benutten. Funso Ojo was de veroorzaker van de penalty en ontsnapte na zijn opzichtige handsbal aan een rode kaart. Janssen maakte een kwartier voor tijd ook de 0-2 en staat nu op negentien competitiegoals, waarvan hij er dertien na de jaarwisseling maakte.

De overwinning kwam AZ volledig toe, want de ploeg van trainer John van den Brom had eigenlijk de hele wedstrijd het overwicht. De achttienjarige basisdebutant Levi Garcia, die Dabney Dos Santos verving, groeide uit tot één van de uitblinkers met zijn dribbels. Janssen was, het wordt bijna vanzelfsprekend, de allerbeste. Hij kreeg al in de vierde minuut een flinke kans, had een penalty moeten krijgen na vasthouden van Jordens Peters en zag vlak voor rust een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel.

In de tweede helft ontsnapte Willem II toen een inzet van Derrick Luckassen, na mistasten van Kostas Lamprou, op de lat belandde. Het was de rake strafschop die uiteindelijk toch voor de verdiende 0-1 zorgde. In de 76ste minuut plaatste Janssen de bal op aangeven van Joris van Overeem over Lamprou heen om er 0-2 van te maken.

De sfeer in Tilburg werd ondertussen steeds grimmiger. Na een opstootje onsnapte AZ'er Thom Haye aan een rode kaart nadat hij een kopstoot leek te geven. Vlak voor tijd leek Van Overeem de 0-3 nog te maken, maar zijn schot ging rakelings voorlangs. AZ heeft nu drie punten meer dan Feyenoord, Willem II staat vijftiende.