Janssen topscorer dankzij indrukwekkende inhaalrace

Reacties

Tijdens de dertigste speelronde van de Eredivisie barst de strijd om de topscorerstitel weer los. Vincent Janssen en Luuk de Jong zagen afgelopen weekend hoe Dirk Kuijt, Arek Milik en Hakim Ziyech zich daarin mengden. Op basis van zijn uitstekende vorm in 2016 leidt AZ-spits Janssen nog altijd de dans.

Janssen topscorer dankzij indrukwekkende inhaalrace

Janssen had tot de winterstop pas zes keer gescoord in de Eredivisie, maar naderde De Jong – halverwege topscorer met veertien goals – in het nieuwe kalenderjaar in rap tempo. Inmiddels is de 21-jarige aanvaller zijn collega-international zelfs voorbij. De PSV-captain voegde in 2016 slechts vijf goals toe aan zijn totaal, Janssen maakte in een indrukwekkende serie van twaalf wedstrijden veertien goals.

Afgelopen zaterdag kwam er tegen PSV (2-4) een einde aan een serie van zeven competitieduels waarin Janssen telkens scoorde; in totaal acht keer. De Jong was eveneens niet trefzeker. Dat gaf Kuijt, Milik en Ziyech de kans het gat met de twee koplopers in het topscorersklassement te dichten. De aanvalsleiders van respectievelijk Feyenoord, Ajax en FC Twente scoorden allen twee keer, waardoor het gat tussen de nummer één en vijf nu slechts drie goals beslaat.

Van dat drietal is met name de opmars van Milik opmerkelijk. De Poolse spits van Ajax maakte tien doelpunten in elf competitieduels in 2016, twee treffers meer dan in de gehele eerste seizoenshelft. Achter Janssen en Milik bezetten Ruud Boymans en Ziyech de derde plaats op de topscorerslijst van dit kalenderjaar. De spits van FC Utrecht maakte dit jaar zeven van zijn acht goals, de spelmaker van FC Twente zeven van zijn zeventien treffers. PSV-aanwinst Marco van Ginkel is vijfde met vijf goals.

Productie Eredivisie-topscorers 2015/2016 in eerste en tweede seizoenshelft
Speler 2015 2016 Totaal
Vincent Janssen (AZ) 6 14 20
Luuk de Jong (PSV) 14 5 19
Dirk Kuijt (Feyenoord) 13 5 18
Arek Milik (Ajax) 8 10 18
Hakim Ziyech (FC Twente) 10 7 17
Sébastien Haller (FC Utrecht) 11 5 16
Christian Santos (NEC) 11 4 15
Mike Havenaar (ADO Den Haag) 8 5 13
Lars Veldwijk (PEC Zwolle) 9 4 13
Michiel Kramer (Feyenoord) 9 3 12
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.