Janssen stoot Bergkamp uit toptien duurste Eredivisionisten

Reacties

Door zijn miljoenentransfer van AZ naar Tottenham Hotspur is Vincent Janssen een van de tien duurste Eredivisie-spelers aller tijden. De spits stoot Dennis Bergkamp, die in 1993 samen met Wim Jonk van Ajax naar Internazionale vertrok, uit de toptien.

Janssen stoot Bergkamp uit toptien duurste Eredivisionisten

10. Cristian Chivu
Ajax - AS Roma, 2003, 18 miljoen
Al vroeg in de zomer sluiten Ajax en AS Roma een deal over de transfer van Cristian Chivu. Het is een transfer met een vervelend staartje voor Ajax, want Roma blijkt helemaal niet in staat de afgesproken achttien miljoen over te maken. Later wordt de deal omgezet naar een ingewikkelde huurconstructie, waardoor Ajax later alsnog zijn achttien miljoen euro krijgt. Chivu groeit bij Roma snel uit tot steunpilaar, waarna hij in 2007 naar Internazionale verkast. In 2014 stopt hij op 33-jarige leeftijd vanwege aanhoudend blessureleed.

9. Arjen Robben
PSV - Chelsea, 2004, 18 miljoen
Zowel Manchester United als Chelsea maakt in 2004 jacht op PSV-sensatie Arjen Robben. De jonge linksbuiten heeft zelfs een uitgebreide ontmoeting met United-manager Sir Alex Ferguson, maar als PSV diens voorstel als véél te laag bestempelt beslist Chelsea de transferstrijd met een bod van achttien miljoen in zijn voordeel. De nu 32-jarige Robben speelt tot 2007 voor The Blues, waarna hij via Real Madrid in 2009 bij zijn huidige club Bayern München belandt.

8. Dirk Kuijt
Feyenoord - Liverpool, 2006, 18 miljoen
Liverpool maakt Dirk Kuijt medio 2006 de duurste Feyenoorder aller tijden, een status die de onvermoeibare aanvaller tot de dag van vandaag bezit. De voormalige speler van FC Utrecht is zes seizoenen van grote waarde op Anfield, waarna hij in 2012 naar Fenerbahçe trekt. Medio 2015 keert hij terug bij Feyenoord, waar hij onlangs zijn contract met een jaar verlengde.

7. Georginio Wijnaldum
PSV - Newcastle United, 2015, 20 miljoen
Georginio Wijnaldum wordt medio 2015 in verband gebracht met diverse grote Europese clubs en kiest voor Newcastle United, dat twintig miljoen euro voor hem overmaakt. De ex-speler van Feyenoord kent persoonlijk een goed debuutjaar op St. James' Park door in 38 duels elf keer te scoren, maar kan daarmee degradatie van zijn club niet voorkomen.

6. Vincent Janssen
AZ - Tottenham Hotspur, 2016, 20 miljoen
Voor twintig miljoen euro plus twee miljoen aan bonussen maakt Vincent Janssen de transfer van AZ naar Tottenham Hotspur. Het levert de speler die vorig seizoen voor vijf ton overkwam van Almere City FC de status van duurste AZ'er aller tijden op.

5. Luis Suárez
Ajax - Liverpool, 2011, 26 miljoen
Op de slotdag van de winterse transferperiode van 2011 breekt Liverpool zijn clubrecord door 26 miljoen te betalen voor Luis Suárez. Het is een record dat door de komst van Andy Carroll later die dag overigens maar een paar uur standhoudt. In drieënhalf jaar op Anfield groeit Suárez uit tot publiekslieveling en wereldster, wat hem in 2014 een megatransfer ter waarde van 82 miljoen naar Barcelona oplevert.

4. Klaas-Jan Huntelaar
Ajax - Real Madrid, 2009, 27 miljoen
In de winter van 2009 sluiten Ajax en Real Madrid van twintig miljoen euro plus zeven miljoen aan bonussen voor Klaas-Jan Huntelaar. Een flink bedrag, maar De Koninklijke heeft al na een halfjaar genoeg gezien van The Hunter. Na twintig duels en acht doelpunten wordt hij doorgesluisd naar AC Milan, dat hem in 2010 overdoet aan zijn huidige werkgever Schalke 04.

3. Wesley Sneijder
Ajax - Real Madrid, 2007, 27 miljoen
Real Madrid haalt in het seizoen 2007/08 met Royston Drenthe, Arjen Robben en Wesley Sneijder drie Nederlanders binnen. De van Ajax afkomstige Sneijder neemt in Madrid het rugnummer 23 van Rafael van der Vaart over, maar de geboren Utrechter blijft niet lang in Spanje. Medio 2009 stapt hij over naar Internazionale, waar hij uitgroeit tot een van de beste middenvelders ter wereld. In 2013 kiest hij voor een transfer naar zijn huidige club Galatasaray.

2. Ruud van Nistelrooy
PSV - Manchester United, 2001, 29 miljoen
De transfer van Ruud van Nistelrooy van PSV naar Manchester United had eigenlijk in 2000 al moeten plaatsvinden. Alle partijen zijn rond over de deal, maar RvN komt vanwege een knieblessure niet door de medische keuring. Tot overmaat van ramp scheurt de spits een dag later zijn kruisbanden af, waardoor hij een jaar uitgeschakeld is. Ondanks die ernstige blessure houdt de belangstelling van Manchester United aan en verkast Van Nistelrooy medio 2001 alsnog voor bijna dertig miljoen euro naar Old Trafford.

1. Memphis Depay
PSV - Manchester United, 2015, 34 miljoen
Memphis Depay heeft sinds medio 2015 de duurste uitgaande Eredivisie-transfer aller tijden op zijn naam. Liefst 34 miljoen gaat er van Manchester naar Eindhoven, maar het debuutjaar van Memphis bij de Engelse topclub loopt uit op een grote teleurstelling. Hij komt in 29 duels tot slechts twee goals.

Transferbedragen via Transfermarkt.de

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.