Janssen leidt herrijzenis Vitesse in tegen zwalkend Ajax

Vitesse heeft in eigen huis bewezen over de nodige veerkracht te beschikken. Tegen Ajax wisten de Arnhemmers zich van een 2-0 achterstand terug te knokken naar een knappe zege (3-2).

Janssen leidt herrijzenis Vitesse in tegen zwalkend Ajax

Vitesse moest proberen aan te haken bij de top van de Eredivisie zonder topscorer Wilfried Bony (met Ivoorkust op het toernooi van de Afrika Cup): Jonathan Reis begon op zijn plek achter de diepste spits Mike Havenaar. Bij Ajax begon Toby Alderweireld als rechtsback voor de geschorste Ricardo van Rhijn, waardoor Joël Veltman in het hart van de defensie startte.

Ajax had in de beginfase veruit het meeste balbezit en Vitesse leunde naar achteren. De Arnhemmers lieten echter zien dat zij er razendsnel uit konden komen via de counter, waardoor er van beide kanten de nodige kansen ontstonden.

De doelmannen Kenneth Vermeer en Piet Velthuizen lieten zien in vorm te zijn. Na een half uur kregen zowel Vitesse als Ajax een levensgrote kans. Jan-Arie van der Heijden had moeten scoren, maar zag zijn knal van dichtbij gepareerd worden door de Ajax-goalie. Aan de andere kant mocht Siem de Jong aanleggen voor een schot, maar ook Velthuizen had een uitstekende reflex in huis.

De doelman van Vitesse had even later echter geen antwoord op het schot van Lasse Schöne, die Ajax op gelukkige wijze aan de voorsprong hielp. De Deen schoot van ruim twintig meter en zag zijn poging van richting worden veranderd door Guram Kashia, die daarmee Velthuizen kansloos liet. Vlak na rust kreeg Jonathan Reis een levensgrote mogelijkheid toen hij vrij door mocht lopen op Vermeer. Zijn balbehandeling liet echter wat te wensen over, waardoor Vermeer opnieuw prima kon ingrijpen. Waar Vitesse slordig omging met de gecreëerde mogelijkheden, was het Ajax dat na ruim een uur de voorsprong verdubbelde.

Patrick van Aanholt verdedigde uit en Christian Poulsen besloot om vanaf ruim 25 meter uit te halen. Zijn snoeiharde schot werd door Christian Eriksen met het hoofd van richting veranderd, waarna Velthuizen aan de grond genageld bleef. Theo Janssen bracht de spanning enkele minuten later weer terug met een fraaie stiftbal. Veltman mocht zich het tegendoelpunt aanrekenen na zwak verdedigen.

Het doelpunt van Janssen bezorgde Vitesse het nodige geloof. Het spel speelde zich in de slotfase vooral op de helft van Ajax af, dat alleen nog maar bezig was met het afstoppen van Vitesse. De Amsterdammers hielden geen stand. Patrick van Aanholt kon gemakkelijk doorlopen aan de linkerkant, wist Vermeer te poorten en de stand gelijk te trekken met zijn eerste treffer in de Eredivisie ooit.

Ajax was volledig de weg kwijt, Vitesse rook bloed en kreeg de beloning. Twee minuten na de gelijkmaker zat Daley Blind mis bij een diepe bal en kon Renato Ibarra gemakkelijk doorlopen. De buitenspeler had niet eens een geweldige poging in huis, maar Vermeer greep niet goed in.

Ajax-trainer Frank de Boer probeerde de Amsterdammers uit alle macht nog een gelijkmaker te laten forceren door een extra aanvaller te brengen, maar Vitesse hield stand. Ajax heeft veertig punten en ziet de achterstand op koploper PSV weer oplopen naar drie punten, terwijl Vitesse met 38 punten aansluiting houdt.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen