Janssen helpt met zijn kwaliteiten een team verder

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Tijdens de twaalfde speelronde was dat Roda JC-middenvelder Willem Janssen.

Janssen helpt met zijn kwaliteiten een team verder

Voor wie zich nog mocht afvragen waarom Willem Janssen de aandacht trok van Ajax, PSV, Feyenoord en FC Twente was
Roda JC-Willem II een verhelderende wedstrijd.

Willem Janssen kan veel en hard lopen, passt met links en schiet hard met rechts en pikt als aanvallende middenvelder geregeld een goal mee. Zondag tegen Willem II zelfs twee. Janssen is een gaande voetballer. Roda JC heeft veel gaande voetballers en dat maakt de ploeg tot een opzienbarende verschijning deze jaargang.

'Janssen gáát', hoorden we de televisiecommentator zondag al na negen minuten zeggen. Stein Huysegems ontfutselde de bal aan een Willem II-speler en bij het tegenwoordige Roda kun je hem dan blind diep spelen. Dit keer was het Janssen die in de rechterzone van het strafschopgebied droog uithaalde: 1-0.

Bij zijn tweede goal, na 67 minuten, stoomde hij voor de verandering door het centrum om van twintig meter hard raak te knallen. Tussendoor raakte hij de paal met een rush vanaf links en legde hij de bal vanaf de rechterflank met de linkervoet op het hoofd van Boldizsár Bodor. 'Ik beschik over de kwaliteiten om een team verder te helpen', zegt Janssen zelf.

Met zijn goals tegen Willem II bracht hij zijn competitietotaal op vier. Vorig seizoen was hij namens Roda JC goed voor acht goals en negen assists, 'Ik hoop dit seizoen tien tot twaalf goals te maken', zo zei hij na afloop. 'Ik vind dat ik dat aantal als aanvallende middenvelder en met mijn type spel ook moet halen.'

Die verwachting heeft FC Twente ook, vandaar dat de kampioen hem afgelopen zomer al wilde inlijven. De Enschedeërs boden een half miljoen euro, Roda JC vroeg het vijfvoudige en daarom kwam het niet tot een overgang. <br /><br /> Wel tot gesuis in het hoofd van Janssen, die al zijn gemiste kansen in de beginfase van de competitie weet aan de transferperikelen. ‘Door de belangstelling wilde ik me extra laten zien’, zo bekende hij vorige week in VI. 'Ik wílde scoren en vergat daardoor soms mijn hoofdtaken.'

Zoals Willem het spoor de laatste weken toch een beetje bijster raakte toen ook Ajax, PSV en Feyenoord zich meldden. Verkondigde eerst bij Roda JC te willen blijven, maar deelde in het gesprek over contractverlenging mee toch te wachten met het zetten van zijn handtekening.

Zei daarna Feyenoord geen verbetering te vinden om daags erna te vertellen dat zulks een geintje was. 'Maar ja, het is voor mij ook de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Wie weet waar Willem Janssen wil gaan wonen? In VI sprak hij net als zijn zaakwaarnemer Louis Laros vorige week nog een duidelijke voorkeur uit voor FC Twente.

In Enschede zijn ze er ook van overtuigd dat Willem Janssen na de winterstop of anders komende zomer de overstap maakt. Maar de voetballer die zo recht op het doel af kan gaan, sloeg zondag aan het draaien. Ja, er waren gesprekken geweest. Maar of hij naar FC Twente gaat?

Zeker is dat zijn toekomst buiten Kerkrade ligt. Met zijn 24 jaar is hij toe aan een nieuwe bovengrens, zei hij in VI. 'Waar het eindigt? Ik wil niet arrogant klinken, maar ik durf niet te voorspellen waar mijn plafond ligt. Als ik me bij een topclub in de basis speel weet je het nooit. Oranje? Er zijn genoeg voetballers die mijn route der geleidelijkheid volgden en uiteindelijk het Nederlands elftal haalden.'

Peter Wekking

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen