Janssen helpt AZ met eerste Eredivisie-goals voorbij Twente

AZ is zondagmiddag te sterk gebleken voor FC Twente. Mede dankzij twee treffers van Vincent Janssen boekte de thuisploeg een 3-1 zege op de Tukkers.

Na ruim een uur spelen bezorgde Janssen AZ de verdiende voorsprong. Uit een lage voorzet van Joris van Overeem maakte de aanvaller zijn eerste treffer in de Eredivisie. De eerste Eredivisie-goal smaakte duidelijk naar meer. Tien minuten later kopte de spits zijn tweede competitiedoelpunt binnen.

De goals van de van Almere City FC overgekomen spits deden recht aan de verhoudingen in Alkmaar. Donderdag boekte AZ nog een knappe 2-1 zege op Europa League-opponent Athletic de Bilbao, maar van vermoeidheid leek geen sprake bij het elftal van trainer John van den Brom. De thuisploeg had het betere van het spel en kreeg in de eerste helft via Janssen en Dabney dos Santos mogelijkheden om de leiding te nemen.

Twente, dat in Alkmaar op zoek ging naar de eerste uitzege van het seizoen, had moeite om gevaarlijk te worden. Hakim Ziyech, die dit seizoen bijna wekelijks de rol van absolute smaakmaker vertolkte aan Twente-zijde, werd continu op de huid gezeten. Tien minuten voor tijd wist Ziyech aan de aandacht van de AZ-defensie te ontsnappen. De begaafde aanvoerder krulde de bal van afstand in de hoek en redde de eer.

Voor een spannende slotfase zorgde de mooiste treffer van de middag niet meer. Invaller Guus Hupperts knalde eerder al de 3-0 voorbij Twente-doelman Joel Drommel. Twente, waar de van Manchester City gehuurde Thomas Agyepong een kwartier voor tijd zijn debuut maakte, neemt na de nederlaag de zestiende plaats in. AZ maakt als nummer negen zijn entree in het linkerrijtje.