Jans kan weer lachen bij PEC: 'Het moest van ver komen'

De overwinning op ADO Den Haag vrijdagavond (2-1) heeft voor veel opluchting gezorgd bij PEC Zwolle. 'Alleen maar lof voor de mentale weerbaarheid van mijn spelers', prees trainer Ron Jans zijn ploeg.

PEC kreeg vlak na rust een klap te verwerken toen Tom Trybull de bezoekers op voorsprong zette. De Zwollenaren hadden echter slechts vijf minuten nodig om de achterstand weer ongedaan te maken. 'Dat lukte vorige week tegen Ajax (5-1 verlies, red.) niet, maar vandaag heb ik alleen maar lof voor de mentale weerbaarheid van mijn spelers. Je hebt iemand nodig die de wedstrijd openbreekt en beslist', doelde Jans bij FOX Sports op Youness Mokhtar, die beide Zwolse doelpunten voor zijn rekening nam. 'Dat is ook mooi voor hem.'

Het goudhaantje zelf dankte zijn trainer voor zijn belangrijke rol. 'De trainer zegt altijd: "Schiet nou eens, je hebt zo'n goed schot!" Dat doe ik te weinig, dus nu zei ik tegen hem in de rust: "Ik ga gelijk schieten." En de eerste bal die ik kreeg ging erin', aldus Mokhtar. 'Dit is een opluchting voor iedereen. Iedereen die PEC een warm hart toedraagt had dit even nodig, ik ook.'

'Dit gevoel is zo lang geleden voor ons', jubelde de linksbuiten, die wel zag dat zijn ploeg het duel niet overtuigend begon. 'We hebben zo'n goed voetballend team, maar als je ziet hoe wij beginnen, dan lijkt het wel aslof we er helemaal niets van kunnen. We komen heel knullig 1-0 achter, maar ik had vanaf het begin het gevoel dat we zouden winnen. Gelukkig hebben we dat ook gedaan.'

Petrovic
Bij de bezoekers was de stemming minder goed. ADO-trainer Zeljko Petrovic baalde vooral van het feit dat zijn ploeg de voorsprong zo snel uit handen gaf. 'Als je een doelpunt maakt, moet je echt minimaal vijf tot tien minuten de rust bewaren en organisatorisch goed staan om bij te komen van het juichen en alles. Ik vind het echt verschrikkelijk dat we op deze manier de wedstrijd hebben verloren.'

Ron Jans helpt collega Zeljko Petrovic op gemoedelijke wijze terug naar de zijkant, nadat de ADO-trainer op het veld was gekomen bij een opstootje.

Petrovic kwam bij een opstootje rond Trybull tien minuten voor tijd nog even het veld in. 'Ik zag dat er rare dingen konden gebeuren, dus ik wilde mijn spelers op afstand houden', aldus de oefenmeester. Jans hielp zijn collega vervolgens op gemoedelijke wijze terug naar de kant. 'Ik ken Petrovic al heel lang en vind het gewoon een hele fijne vent. Dus ik zei: "Kom Petro, laat ze het zelf maar oplossen", en dat hebben ze gedaan', aldus Jans.