Jans: 'Achterhoede hield het tegen, de rest was waardeloos'

PEC Zwolle-trainer Ron Jans heeft vrijdagavond in de rust van de uitwedstrijd tegen Excelsior geprobeerd zijn spelers met een donderspeech wakker te schudden. De harde woorden hadden tot tevredenheid van de coach het gewenste effect (0-2).

PEC reisde als hekkensluiter af naar Rotterdam en maakte die status voor rust volledig waar. 'We hebben met de bus in de file gestaan. We hadden veertig minuten vertraging en zo hebben we in de eerste helft ook gevoetbald', blikte Jans terug bij FOX Sports. 'Alsof we nog stijf waren van de busreis. Ik ben echt heel kwaad geweest in de rust. Het was zonder initiatief, zonder passie. De achterhoede hield het tegen en de rest was waardeloos. Een donderspeech was er in de rust ook bij, want dit kan gewoon niet.'

In de tweede helft startten de bezoekers wel sterk. In de 48ste minuut opende gelegenheidsspits Queensy Menig de score. De keuze voor Menig in de punt van de aanval was er een voor snelheid. Jans hoopt dat bij de 21-jarige flankspeler doordringt dat hij prima uit de voeten kan als spits. 'Als je denkt dat je geen spits bent, haal je er niet honderd procent uit. Misschien dat die goal het besef doet groeien. Hij is gewoon een snelle en handige speler en moet gewoon geen excuses zoeken.'

Geen paniek
Excelsior ging tegen PEC voor de vierde achtereenvolgende keer onderuit. Met dank aan de uitstekende seizoenstart staan de Kralingers nog tiende, maar de recente vorm lijkt voldoende reden voor zorgen. 'We moeten zeker niet in paniek raken', stelde coach Mitchell van der Gaag. 'We weten dat we een lang en zwaar seizoen krijgen. De doelstelling is handhaving. Dat gaat met pieken en dalen. Op dit moment zitten we in een lastige fase, maar daar komen we vanzelf weer uit.'

De trainer kijkt met wisselende gevoelens terug op het duel met de Zwollenaren. 'Het was een wedstrijd met twee gezichten. We begonnen goed, hadden controle en kregen kleine kansen. We hamerden er in de rust op dat we ons niet in slaap moesten laten sussen en dan krijg je vroeg in de tweede helft die goal tegen, waardoor je weer in de achtervolging moet. Daar hadden we moeite mee. '

Luigi Bruins viel uit met een liesblessure. Excelsior moest in de absolute slotfase zo met tien man verder omdat Van der Gaag op dat moment al drie keer had gewisseld. 'Luigi had last van zijn lies, dus die kon echt niet verder. We gaan morgen kijken hoe het met hem is.'