'Jan Reker, de juiste man op de juiste plaats'

Het was indrukwekkend en aangrijpend. De camera gleed langs de boekdelen sprekende hoofden van volwassen mensen met gebroken clubharten; PSV-supporters in De Goffert, net nadat NEC het voor de winterstop onverslaanbaar geachte PSV alle hoeken van het veld had laten zien. Ik kon me de pijn van die trouwe fans goed voorstellen. Wat is er toch mis met hun club? Eigenlijk ontbreekt alleen Alex. Het kan toch niet zo zijn dat geen enkele speler nog kan presteren zonder de geblokte Braziliaan? Voordat de verdrietige supporters te zien waren, was het wanhopige hoofd van Ronald Koeman al een paar keer close in beeld geweest. Zijn souffleurs Jan Wouters en Tonny Bruins Slot wekten niet de indruk de oplossing te weten. Koeman leeft op zijn twijfels, voor hem is de vormcrisis bij PSV een verschrikking. Bij Vitesse, Ajax en Benfica maakte hij geen overtuigende indruk. Bij PSV begon hij sterk door de lijn van zijn voorganger Guus Hiddink door te trekken. Koeman voelde zich eindelijk serieus genomen en waande zich een toptrainer, maar na de winterstop was het plotseling afgelopen. Onder aanvoering van Alex schakelde PSV het machtige Arsenal nog wel uit, maar in de competitie leverde de club bijna wekelijks punten in, waardoor het geplande kampioenschap allerminst zeker is.

'Jan Reker, de juiste man op de juiste plaats'

@brood1:Koeman was bij zijn vorige clubs niet gelukkig met aankopen. Daarom is het zo treurig dat uitgerekend zijn aankopen bij PSV hem nu in de steek laten. Jan Kromkamp bakt er weinig van als rechtervleugelverdediger, Patrick Kluivert parasiteert volledig op oude roem en is geen schim meer van de balvaardige topscorer van weleer, terwijl de van Benfica meegekomen Alcides niet eens goed genoeg is voor een basisplaats. Manuel da Costa blijkt een onzekere verdediger, Phillip Cocu straalt geen spelvreugde meer uit en ik begrijp nog steeds niet waarom Timmy Simons voortdurend als een onmisbare schakel wordt omschreven. Jason Culina, Csaba Fehér en Mika Väyrynen doen mee, maar hebben nauwelijks inbreng. Het professionele PSV heeft plaatsgemaakt voor een onevenwichtig elftal vol kwetsbare twijfelaars. Als de landstitel verloren gaat, komt dat als een knock-out aan in Eindhoven, maar de boze buitenwereld van boven de grote rivieren heeft hier part noch deel aan. Er is maar één man verantwoordelijk voor de teloorgang van PSV: Ronald Koeman.

Sinds het vertrek van voorzitter Harry van Raaij mist PSV een leider. Van Raaij liet de club voor onverantwoord veel macht en geld achter bij Guus Hiddink. Die vond zichzelf groter en belangrijker dan PSV en ging in de tijd van zijn baas klussen in Australië, om vervolgens voor een koffer dollars af te reizen naar Rusland. De Eindhovenaren hadden behoefte aan een leider met een clubhart. Daarom juich ik de komst van Jan Reker van harte toe, hij is de ideale man om PSV weer een gezicht te geven. De op 3 juni 1948 in de Eindhovense volkswijk Strijp geboren algemeen directeur heeft dezelfde achtergrond als Johan Cruijff; ook Reker is de zoon van een groenteboer. Na de mulo en het CIOS belandde hij bij de commando’s. Na een paar borreltjes wil hij wel eens heel eerlijk vertellen dat hij het van angst in zijn broek deed toen hij voor het eerst ’s nachts uit een vliegtuig moest springen. Als voetballer groeide hij op bij de amateurclub LEW, Reker rook even aan het profvoetbal in de betaalde jeugd van Eindhoven, maar in 1969 begon hij als jeugdtrainer bij Willem II.

Hoewel Reker als trainer nooit het grote geld heeft verdiend, is hij dankzij wat slimme investeringen wel financieel onafhankelijk. De Brabander was al eens veertien jaar in dienst bij PSV. Als jeugdtrainer, hoofd jeugdopleiding en tussen 1983 en 1986 als hoofdcoach, al moest hij toen nog wel enige tijd Hans Kraay senior in een onduidelijke rol boven zich dulden. Sinds die tijd is Jantje Reker razend populair bij de achterban. Een jongen van de stad die dicht bij het publiek stond en de club met bluf en bravoure vertegenwoordigde. Na PSV ging hij bij VVV aan de slag en later runde hij met PSV-icoon Willy van der Kuijlen Roda JC. Met veel gevoel voor zelfspot zei hij dan dat Van der Kuijlen en hij samen 312 doelpunten in de Eredivisie hadden gemaakt. Na een periode Willem II en een rampjaar bij MVV stapte Reker met een versleten rug uit het vak. Tijdens de verbouwing van zijn boerderij in het landelijke Zandoerle forceerde hij zichzelf en kan hij niet langer dan een half uur staan.

Ooit was Reker de kroonprins van het nationale trainersgilde. Ajax informeerde naar hem en met Feyenoord was hij bijna rond, toen hoofdsponsor HCS failliet ging. Als realist zette hijzelf vraagtekens bij een eventuele carrière bij een topclub. Hij vond dat een trainer van een topclub meer bagage als speler moet hebben. Reker: ‘Misschien had ik me ontwikkeld tot toptrainer als ik bij Feyenoord aan de slag was gegaan. Ik ben best trots op mijn carrière. Ik ben gewoon een manneke dat zonder grote opleiding toch iets heeft bereikt, zonder dat ik tegen wie dan ook dank je wel hoef te zeggen. Met PSV ben ik twee keer tweede geworden en één keer kampioen. Met VVV ben ik twee keer vijfde geworden in de Eredivisie, met Roda JC twee keer vijfde en we haalden Europees voetbal. Willem II heb ik van de zeventiende naar de zevende plaats gebracht. Ik heb het overal behoorlijk gedaan, behalve bij MVV. Ja, ik ben best een trots manneke.’ Reker was tevens de uitvinder van het begrip teambuilding in het voetbal. Hij bouwde dug-outs en regisseerde verbouwingen aan de tribune terwijl hij de spelers als opperman gebruikte. Ook sloot hij allerlei weddenschappen af met voetballers. Als kwajongen verloor hij ooit een weddenschap, waardoor hij op de fiets naar Spanje moest. En bij VVV ging hij na een overwinning lopend naar huis, 85 kilometer en tweehonderd meter.

Hij was jarenlang directeur van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) en moet nu voor continuïteit bij zijn geliefde PSV gaan zorgen. Na het vertrek van Harry van Raaij, Rob Westerhof, Jan Timmer, Frank Arnesen, Guus Hiddink, Fons Spooren, Rob Ribbers, Joop Brand en Pim Verbeek moet Reker weer structuur aanbrengen in de organisatie. Als algemeen directeur geeft hij leiding aan manager voetbalzaken Stan Valckx, trainer Ronald Koeman, hoofd jeugdopleiding Edward Sturing en hoofd scouting Hans van der Zee. Het is nog even de vraag of de voetbalman Reker, in het bezit van de vereiste trainersdiploma’s, het kan opbrengen zich niet te bemoeien met technische aangelegenheden. Daar ontstaan bijna altijd conflicten over bij clubs die een trainer als hoogste baas benoemen. Reker is weliswaar een vermakelijke bluffer die altijd zelfvertrouwen acteert en in zijn presentatie geen twijfels kent, hij heeft intussen een schat aan ervaring op bestuurlijk niveau opgedaan bij de CBV, bezit een indrukwekkend netwerk in de voetbalwereld en lijkt me te streetwise om deze klassieke fout te maken. Het is veel belangrijker dat hij de PSV-cultuur kent. Reker geniet vertrouwen in alle geledingen van de club, kent de weg in medialand en hij weet dat hij elke euro moet omdraaien en creatief met het weinige geld moet omgaan.

Ex-voorzitter Van Raaij nam onverantwoorde risico’s. Hij zegt altijd dat journalisten niet kunnen rekenen, maar Jan Timmer kan dat wél en ook de president-commissaris was van mening dat Van Raaij in zijn hunkering naar succes te veel risico’s nam. De onzichtbare voorzitter Frits Schuitema heeft met het aantrekken van Jan Reker zijn beste aankoop gerealiseerd. Ik had niet aan hem gedacht. Sterker nog, Reker had deze baan zelf ook niet meer verwacht, maar straks zit de juiste man op de juiste plaats bij PSV.

Johan Derksen

Deze column is afkomstig uit VI 15 van 11 april

Bekijk hier al onze video's