Ivoorkust ronde verder, loting bepaalt laatste kwartfinalist

Ivoorkust heeft zich als winnaar van Groep D geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi om de Afrika Cup. Guinee of Mali schaart zich ook bij de laatste acht, maar donderdag wordt pas door een loting bekend wie de gelukkige is.

Kameroen - Ivoorkust 0-1
Voorafgaand aan de laatste speelronde in Groep D was alles nog mogelijk. Aangezien de voorgaande vier duels allemaal in 1-1 waren geëindigd, stonden alle teams op gelijke hoogte. Een zege volstond om de kwartfinale te bereiken en Ivoorkust was al snel dicht bij een voorsprong tegen Kameroen, maar doelman Fabrice Ondoa voorkwam na vijf minuten een doelpunt van Wilfried Bony.

Een klein kwartier later verrichte Ondoa opnieuw een knappe redding op een kopbal van Max Gradel, maar in de 34ste minuut was het alsnog raak voor de vleugelaanvaller van Saint-Étienne. Met een vlammend schot van buiten het strafschopgebied zorgde Gradel voor de voorsprong van Ivoorkust, waar Wilfried Kanon (ADO Den Haag) de hele wedstrijd speelde.

In de 64ste minuut was Bony dicht bij het tweede doelpunt van Ivoorkust, maar Ondoa voorkwam dit. Een klein kwartier voor tijd kreeg Kameroen pas voor het eerst een mogelijkheid, maar Vincent Aboubakar stuitte op keeper Sylvain Gbohouo. Kort daarna kreeg Ivoorkust een tegenvaller te verwerken, want Yaya Touré moest geblesseerd naar de kant.

Maar ook zonder de sterspeler hield Ivoorkust de voorsprong vast, waardoor de ploeg van bondscoach Hervé Renard zich plaatste voor de kwartfinale. Daarin is Algerije zondag de tegenstander.

Guinee - Mali 1-1
Ook voor Guinee en Mali was de opdracht duidelijk, want een overwinning zou een plek in de kwartfinale opleveren. Na een handsbal van Salif Coulibaly kreeg Guinee na een kwartier een strafschop, die werd benut door Kévin Constant. Maar niet veel later kreeg Mali een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker.

Dit keer werd een overtreding van Baissama Sankoh bestraft, maar de penalty die volgde werd gemist door Seydou Keita. Kort na rust maakte Modibo Maiga de misser van zijn landgenoot goed door alsnog 1-1 binnen te koppen. Daarna volgden aan beide kanten kans op kans, maar gescoord werd er niet meer.

Daarom wordt er donderdag geloot voor een plek bij de laatste acht van de strijd om de Afrika Cup. Ghana weet dan wie de tegenstander is in de kwartfinale.