Italië in halve finale na strafschoppen tegen Engeland

Italië heeft zich ten koste van Engeland geschaard bij de laatste vier van het EK. Nadat honderdtwintig minuten zonder doelpunt verstreken waren, toonde de ploeg van bondscoach Cesare Prandelli zich bekwamer in de strafschoppenreeks.

Italië in halve finale na strafschoppen tegen Engeland

In de halve eindstrijd is aanstaande donderdag in Warschau Duitsland, dat vrijdag afrekende met Griekenland, de volgende tegenstander.

De twee ploegen schotelden de toeschouwers in Kiev een enerverend duel voor. Dat de teams in de honderdtwintig noodzakelijke minuten niet tot scoren kwamen was een klein wonder. De wedstrijd was amper aan de gang of Daniele de Rossi was dichtbij een doelpunt met een technisch fraaie poging van afstand. De Engelse doelman Joe Hart zag de bal tot zijn opluchting op de paal belanden.

Nog geen minuut later moest doelman Gianluigi Buffon aan de overkant handelend optreden bij een verraderlijk puntertje van de opgekomen back Glen Johnson. En nog binnen het kwartier legde Johnson een knappe voorzet op het hoofd van Wayne Rooney, maar de aanvaller van Manchester United had het vizier te hoog staan.

Zo bleef het spel tot de allerlaatste seconde van de eerste helft heen en weer golven. Namens Italië stichtte Mario Balotelli enkele malen gevaar, terwijl Engeland in de persoon van Danny Wellbeck zomaar op voorsprong had kunnen komen. De jongeling schoot echter te druistig in na een prima uitgevoerde counter. De tweede helft bracht geen verandering in het spelbeeld. De ploegen van bondscoaches Cesare Prandelli en Roy Hodgson speelden voor de winst. Enige verschil was dat de Squadra Azzurra in het tweede bedrijf de betere kansen kreeg. De Rossi schoot uit een hoekschop wild naast en Balotelli probeerde het nog maar eens met een omhaal.

Hodgson reageerde door met Andy Carroll een kopsterke spits te brengen en een meer opportunistische speelwijze te hanteren. Gaandeweg werd echter duidelijk dat de reguliere negentig minuten speeltijd geen winnaar meer zou opleveren en konden de ploegen zich opmaken voor de noodzakelijke verlengingen.

Daarin maakten de Italianen de meeste aanspraak op de winst. Engeland beperkte zich tot tegenhouden. Alessandro Diamanti was twee keer dicht bij een doelpunt en diep in de tweede verlenging vond zijn voorzet het hoofd van Antonio Nocerino. De rake kopbal van de Milan-speler werd echter terecht vanwege buitenspel afgekeurd.

Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. Daarin toonde Italië zich bekwamer, doordat namens Engeland Ashley Young en Ashley Cole misten, terwijl Diamanti de winnende penalty benutte. Wonderschoon en enorm beheerst was de strafschop van routinier Andrea Pirlo, een wippertje dat leek op een Panenka. Italië kan zich opmaken voor de halve finale. Deze heeft donderdag (aanvang 20.45 uur) plaats in Warschau. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's