Italië huivert door onthullingen over competitiefixing

Reacties

Italië is in de ban van een schandaal waarbij een volledige competitie dreigt te worden gemanipuleerd. Claudio Lotito, topman bij de Italiaanse voetbalbond, wil de promotiestrijd in de Serie B laten aansturen om te voorkomen dat er kleine clubs in de Serie A belanden.

Italië huivert door onthullingen over competitiefixing

Dat blijkt uit afgetapte telefoongesprekken van Lotito, die tevens eigenaar van Lazio is, die in het bezit zijn van de krant La Repubblica. Lotito zegt dat hij Carpi en Frosinone 'te klein' vindt voor de Serie A en dat de president van de Serie B moet voorkomen dat deze clubs daadwerkelijk promoveren. Carpi en Frosinone zijn respectievelijk koploper en nummer vijf van de Serie B, maar trekken per wedstrijd slechts enkele duizenden fans. Lotito vreest dat met de entree van dergelijke kleintjes de televisiegelden van de Serie A in het geding komen en is daarom bereid over te gaan tot competitiefixing.

Het schandaal is aan het licht gekomen door toedoen van Ischia, een club uit de derde divisie die naar eigen zeggen al geruime tijd wordt gechanteerd en geïntimideerd door Lotito en gesprekken met de Lazio-baas opnam en uitlekte. 'Hij is volledig doorgeslagen. Hij zegt dat hij alle macht heeft in het Italiaanse voetbal en dat hij alles bepaalt, zelfs wie er promoveert. Wij laten ons niet regeren door een tiran als hij', aldus Ischia-directeur Pino Iodice. 'Als er nu niets gebeurt, moeten we erin berusten dat het Italiaanse voetbal volledig wordt gecontroleerd door maffiose figuren.'

Het is niet voor het eerst dat Lotito in opspraak komt. Hij werd eerder al geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij het Calciopoli-schandaal, dat in 2006 aan het licht kwam. Overigens beweert La Repubblica de komende dagen nog meer gesprekken van Lotito te onthullen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.