Italië bijna zeker van EK-deelname, Van 't Schip baalt als een stekker

Italië kan zich alvast verheugen op deelname aan het EK van volgend jaar. De ploeg van Roberto Mancini is nog foutloos in Groep J en won zondagavond ook de zwaarste uitwedstrijd in deze poule, uit bij achtervolger Finland. Het Griekenland van John van 't Schip slaagde er niet in om van de nederlaag van Finland te profiteren.

Finland
Finland
1 - 2
Italië
Italië

Finland kwalificeerde zich nog nooit voor een EK of WK, maar hoopt dit jaar een unieke prestatie te kunnen neerzetten. De Finnen staan er goed voor in Groep J en begonnen ook sterk aan de thuiswedstrijd tegen Italië, dat Emerson Palmieri al in de achtste minuut kwijtraakte met een blessure. Finland kreeg de eerste goede mogelijkheid. Joona Toivio verzilverde deze niet en vervolgens namen de bezoekers het initiatief over.

Italië had meer balbezit, maar moeite om door de stugge Finse defensie te breken. Met een sublieme volley kwam Stefano Sensi in de eerste helft nog het dichtst bij de openingstreffer; zijn spectaculaire inzet werd over het doel getikt door Lukas Hradecky. Ook Nicolò Barella, Ciro Immobile en Federico Chiesa kregen het voor rust niet voor elkaar om de Finse doelman te passeren.

Premier League-sensatie Teemu Pukki liet zich vlak na rust voor het eerst gelden. De Finse spits twijfelde geen seconde toen hij de bal in kansrijke positie voor zijn voeten kreeg en schoot net naast. Italië raakte na het gevaarlijke moment niet in paniek en bleef de bovenliggende partij. Na een kwartier in de tweede helft resulteerde dat in de openingstreffer. Immobile kopte raak uit een voorzet van Chiesa. Voor de spits betekende het zijn eerste interlandgoal in 733 dagen.

Finland weigerde om de handdoek in de ring te gooien en Pukki stond weer op voor zijn land. De aanvaller verdiende een strafschop na onhandig ingrijpen van Sensi en schoot vervolgens zelf onberispelijk raak. De vreugde bij de Finnen was groot, maar van korte duur. Ook Italië kreeg namelijk een penalty, na hands van Sauli Väisänen, en net als Pukki bleef ook Jorginho kalm vanaf elf meter. Finland slaagde er niet nog eens in een achterstand ongedaan te maken en dus zijn de Italianen na zes wedstrijden nog foutloos. Finland ziet de concurrentie dichterbij komen.

Griekenland
Griekenland
1 - 1
Liechtenstein

Griekenland liep tot frustratie van Van 't Schip maar één puntje in. De Nederlandse bondscoach kende een valse start bij de Grieken, met een 1-0 nederlaag bij Finland, en weet dat het voor zijn ploeg wel heel erg moeilijk wordt om het EK nog te halen. In Athene gaf Van 't Schip bij zijn thuisdebuut een basisplaats aan Willem II'er Marios Vrousai, die ook in Finland al mocht starten, en begon Vangelis Pavlidis opnieuw op de bank.

Vanaf die positie zag Pavlidis Griekenland een kwartier voor rust op voorsprong komen: een mislukt schot van Efthymios Koulouris werd van dichtbij binnengetikt door Georgios Masouras. Kostas Manolas zorgde in de tweede helft bijna voor het doelpunt van de avond, maar zijn kiezelharde uithaal van afstand spatte op de lat uiteen. Niet lang daarna werd een treffer van Koulouris afgekeurd omdat de bal bij de voorzet al over de achterlijn was geweest.

Van 't Schip bleef in spanning en zag zijn ploeg behoorlijk wat kansen krijgen. Griekenland verzuimde echter een tweede treffer te maken en daar werd het hard voor gestraft. Vijf minuten voor tijd viel uit het niets de gelijkmaker, toen Dennis Salanovic uit een counter de eerste goal voor Liechtenstein in deze kwalificatiereeks maakte. Griekenland heeft na deze nieuwe misstap maar vijf punten uit zes wedstrijden en kan EK-deelname nu toch echt wel vergeten.

Armenië
Armenië
4 - 2
Bosnië-Herzegovina

Eerder op de zondag won Armenië al met overtuigende cijfers van Bosnië-Herzegovina. Henrikh Mkhitaryan was met twee doelpunten belangrijk voor zijn ploeg, die nu op negen punten staat en blijft dromen van EK-deelname. Na het duel nam de bondscoach van Bosnië-Herzegovina, Robert Prosinecki, ontslag. Het is nog niet bekend wie Prosinecki zal gaan opvolgen. Armenië staat na de zege drie punten achter op Finland.