Italiaanse trainerscarrousel draait alweer op volle toeren

Reacties

Het seizoen in de Serie A is pas twaalf wedstrijden onderweg, maar de vijfde trainerswissel is alweer aanstaande. Palermo heeft dinsdagochtend Giuseppe Iachini ontslagen, terwijl Walter Zenga (foto) hetzelfde lot wacht bij Sampdoria.

Italiaanse trainerscarrousel draait alweer op volle toeren

Iachini leidde Palermo in zijn eerste seizoen naar de titel in de Serie B en eindigde vorig seizoen op een verdienstelijke elfde plaats met de Sicilianen. Deze jaargang staat de club van ex-PSV'er Oscar Hiljemark en voormalig Vitesse-spits Uros Djurdjevic na de 1-0 zege op Chievo Verona twaalfde met veertien punten, maar desondanks moest Iachini wegens 'een gebrek aan chemie' plaatsmaken voor Davide Ballardini.

Ballardini keert daarmee terug bij de club die hij in het seizoen 2008/09 ook al diende. Iachini hield het met een dienstverband van ruim twee jaar beduidend langer vol. Dat is gezien de wispelturigheid van voorzitter Maurizio Zamparini een prestatie op zich. De flamboyante preses van Palermo wisselde de afgelopen vijf jaar inmiddels al dertien keer van trainer.

Voormalig Italiaans international Gennaro Gattuso is een van de vele slachtoffers op het trainerskerkhof van Palermo-preses Maurizio Zamparini.
Voormalig Italiaans international Gennaro Gattuso is een van de vele slachtoffers op het trainerskerkhof van Palermo-preses Maurizio Zamparini.

Zenga maakte in de eerste maanden van het seizoen 2009/10 ook al kennis met Zamparini. Zes jaar na zijn vertrek bij Palermo werkte de oud-doelman van de Italiaanse nationale ploeg bij Samp zonder al te veel succes samen met de al even kleurrijke Massimo Ferrero (foto boven). De club die onder de naar AC Milan vertrokken Sinisa Mihajlovic vorig seizoen zevende werd, staat nu twaalfde.

Volgens Italiaanse kranten gaat dat tot het ontslag leiden van Zenga. De fanatieke fans drongen daar na de 2-0 nederlaag van zondag tegen Fiorentina opnieuw op aan, zoals ze dat ook al deden na de blamerende uitschakeling in de voorronden van de Europa League tegen Vojvodina Novi Sad. De afgelopen zomer bij Fiorentina ontslagen Vincenzo Montella is de belangrijkste kandidaat om het over te nemen van Zenga.

Vakantie
Ook wordt Zenga verweten dat hij nu, tijdens de interlandpauze, is vertrokken naar Dubai om zijn familie op te zoeken. 'Ben ik op vakantie in Dubai? Is dit een grap', reageerde Zenga verontwaardigd tegen Il Secolo XIX. 'Ik ben hier niet op vakantie. Mijn vrouw en kinderen wonen hier.' Over zijn ontslag wilde de oud-international niets kwijt. 'Ontslag? Laat me met rust, vraag ik beleefd. C'est la vie.'

Daarmee lijkt de vijfde trainerswissel van dit Serie A-seizoen slechts een kwestie van tijd. Carpi maakte het tot dusverre het bontst. De hekkensluiter van de Italiaanse eliteklasse ontdeed zich eind september van Fabrizio Castori, maar haalde de 61-jarige Italiaan begin deze maand weer terug ten koste van de net aangestelde Giuseppe Sannino. Delio Rossi moest bij Bologna plaatsmaken voor Roberto Donadoni.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.