Israël ondanks Feyenoord-redding en PSV-goal onderuit, Grieken winnen weer

Israël heeft zaterdagavond een pijnlijke nederlaag geleden in de WK-kwalificatieperiode. In de laatste minuut ging het land onderuit tegen concurrent Schotland. Bondscoach John van 't Schip was weer succesvol met Griekenland.

Schotland
Schotland
3 - 2
Israël
Israël

In een groep met het nog foutloze Denemarken strijden Schotland en Israël voorlopig om de tweede plek en deze belangrijke wedstrijd gingen de Israëliërs met drie spelers uit de Eredivisie aan. Ofir Marciano (Feyenoord) stond op doel, Eli Dasa (Vitesse) was de rechtsback en Eran Zahavi (PSV) stond in de aanval. De PSV-spits was al zeer vroeg trefzeker in dit belangrijke duel, hij schoot binnen uit een vrije trap.

Schotland, dat op de eerste WK-deelname sinds 1998 jaagt, liet zien over veerkracht te beschikken. Via John McGinn werd de gelijkmaker geproduceerd, maar kort daarna frommelde Munas Dabbur de volgende Israëlische treffer binnen. Tot overmaat van ramp miste Lyndon Dykes vlak voor rust een strafschop. Hij schoot door het midden, maar daar rekende Feyenoord-keeper Marciano op. Die fout maakte de Australische Schot tien minuten na rust goed, door met gestrekt been de 2-2 te maken.

De VAR keek nog naar het moment, omdat Dykes met zijn schoen dicht bij het hoofd van verdediger Iyad Abu Abaid kwam. De treffer bleef echter staan, wat lang de laatste goal van de avond leek te worden. Scott McTominay werd echter de held van Schotland door in extra tijd binnen te werken na een corner. De middenvelder van Manchester United kreeg de bal met geluk op zijn bovenbeen, maar zorgde er wel voor dat Marciano voor de derde keer mocht vissen.

Zodoende slaat Schotland een gat met Israël, dat in de laatste drie duels van deze WK-kwalificatiecyclus vier punten goed moet maken om uitzicht te houden op WK-deelname.

Griekenland

Voor bondscoach John van 't Schip van Griekenland was winst noodzakelijk om in het spoor van nummer twee Zweden te blijven. Daarvoor deed de Nederlander een beroep op Vangelis Pavlidis van AZ, maar de spits nam zijn belabberde vorm vanuit Alkmaar mee naar het Georgische Batoemi. Pavlidis werd dan ook al na één helft gewisseld, teamgenoot Pantelis Hatzidiakos mocht wel blijven staan.

Hij hield met zijn teamgenoten de nul tegen Georgië en vlak voor het laatste fluitsignaal werd Griekenland geholpen door de tegenstander. Guram Giorbelidze maakte hands, waarna de bal via inmenging van de VAR op de stip ging. Anastasios Bakasetas nam het karwei voor zijn rekening en faalde niet. Kort na die treffer maakte Dimitrios Pelkas aan alle onzekerheid een einde door de 0-2 te maken, waardoor Griekenland in het spoor blijft van Zweden.

Zweden
Zweden
3 - 0
Kosovo
Kosovo

Inlopen deed Griekenland niet, want Zweden won simpel van Kosovo. Ook zonder de nog niet fitte Zlatan Ibrahimovic werd er uiteindelijk driemaal gescoord, Alexander Isak nam de 2-0 voor zijn rekening. Dat deed hij in de 62ste minuut, daarvoor had Emil Forsberg in de eerste helft een penalty benut. Het slotakkoord was voor Robin Quaison, tien minuten voor tijd.