Invoering videoscheidsrechter stap dichterbij

Reacties

Soms lijkt het alsof de FIFA staatsgeheimen bewaart. Vorige week belegde de KNVB in Amsterdam een internationale conferentie over de videoscheidsrechter.

Invoering videoscheidsrechter stap dichterbij

Daarbij waren verschillende geïnteresseerde bonden aanwezig, maar van de wereldvoetbalbond mocht niet worden bekendgemaakt om wie het ging. De ultraconservatieve spelregelcommissie IFAB reageerde voor zijn doen niettemin gematigd positief na een test met een videoscheidsrechter in Almelo. 'We gaan een lijst opstellen van minimum eisen en de bonden die daaraan voldoen, mogen live gaan testen', zegt IFABsecretaris Lukas Brud.

De KNVB loopt internationaal voorop en wil komend seizoen in het bekertoernooi beginnen met testen. Ook de Amerikaanse en Australische bonden hebben interesse. 'We gaan niet zeggen welke leagues willen gaan testen, want we willen daar niet onnodig druk leggen.' De Nederlandse bond wil zo snel mogelijk groen licht. In de afgelopen vijf jaar heeft de KNVB bijna een miljoen euro geïnvesteerd in het project.

Directeur competitiezaken Gijs de Jong presenteerde vorige week zij aan zij met Marco van Basten de resultaten. IFAB-man Brud gaf ook antwoord op de vraag waarom het in de voetbalindustrie in tegenstelling tot andere sporten zo lang duurt voordat gebruik wordt gemaakt van videobeelden. 'Voetbal is complex, er is veel interpretatie. Doellijntechnologie was gemakkelijk, maar hier praten we soms ook over emotionele beslissingen. Bij de NBA gaat het om de vraag of er wel of niet een voet op de driepuntslijn staat. Dat is zwart-wit, in het voetbal vaak niet. Vandaar dat we nu eerst twee jaar gaan nemen voor experimenten om het systeem te perfectioneren.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.