Invallers Italië sturen Tsjechië naar huis

Met hoge verwachtingen reisde Tsjechië af naar Duitsland. Maar het eerste WK-optreden eindigde in een desillusie. Italië maakte een einde aan de Tsjechische hoop (2-0) en gaat als groepswinnaar door.

Tsjechië rekende zich rijk na de overtuigende overwinning op de Verenigde Staten bij het WK-debuut. Wat vroeg, heette het na de nederlaag tegen Ghana. En uiteindelijk kregen de zwartkijkers in Tsjechië gelijk.

Voor zover Tsjechië in de laatste groepswedstrijd een overwicht had, het was een schijnoverwicht. Italië had met het opofferen van spits Luca Toni gekozen voor een afwachtende houding. Dat Alessandro Nesta vroeg in de wedstrijd geblesseerd naar de kant moest, leek de plannen van bondscoach Marcelo Lippi in de war te gooien.

Het bleek een blessing in disguise. Want juist Nesta's vervanger Marco Materazzi deed kort na zijn entree aanvallend van zich spreken. Uit een corner van Francesco Totti kopte de Inter-verdediger schitterend raak: 1-0. Waar aan Italiaanse kant Materazzi de gevierde man was, bij Tsjechië was Jan Polak de gebeten hond. Niet alleen verloor hij het luchtduel van Materazzi, in de extra tijd van de eerste helft liet hij zich verleiden tot een lompe overtreding op Francesco Totti.

Scheidsrechter Archundia kon niets anders doen dan de Tsjechische verdediger zijn tweede gele kaart van de wedstrijd voor te houden. Daarmee was de opdracht van Tsjechië, dat minimaal een punt nodig had, nog lastiger geworden. Zeker ook omdat concurrent voor de tweede plek, Ghana, tegen VS met een 2-1 voorsprong de rust had bereikt.

Ondanks de numerieke minderheid kreeg Tsjechië in de tweede helft kansen de treffer van Italië weg te poetsen. Pavel Nedved stelde meerdere keren keeper Gianluigi Buffon op de proef. Drie minuten voor het einde viel het doek definitief. Een andere Italiaanse invaller, Filippo Inzaghi, velde het laatste oordeel.

Met de 2-0 winst bereikte Italië de tweede ronde, waarin de nummer twee uit Groep F. Australie, Japan en Kroatië zijn daarvoor nog in de race.