Invaller Santos zorgt voor ommekeer op De Vijverberg

Reacties

De Graafschap heeft de derde thuiszege van het kalenderjaar laten glippen. Na de invalbeurt van Christian Santos (foto) kwam NEC met een man meer nog langszij op De Vijverberg: 1-1.

Invaller Santos zorgt voor ommekeer op De Vijverberg

NEC begon op De Vijverberg opmerkelijk genoeg met Santos op de bank. Voorafgaand aan het duel in Doetinchem meldden de Nijmegenaren dat de Venezolaanse clubtopscorer de rest van het seizoen op de bank zit, omdat hij een aflopend contract heeft. De 27-jarige aanvaller flirtte in de winter bovendien stevig met een transfer. Ondanks zijn dertien competitiegoals kreeg Mihai Roman in de spits daarom de voorkeur.

De dit seizoen nog niet trefzekere Roemeen verschafte Wojciech Golla in de openingsfase twee goede kansen door de bal na een corner door te koppen. De Graafschap-goalie Hidde Jurjus stopte de inzetten van de Poolse verdediger echter van dichtbij. Dichter dan dat kwam NEC niet in de buurt van een doelpunt in het restant van de eerste helft, waardoor De Superboeren halverwege op koers lagen van de derde thuiszege van 2016.

Drie minuten na de cruciale saves van Jurjus moest NEC-sluitpost Brad Jones immers wel passen op een knap van schot Andrew Driver. De Schotse middenvelder schoot uit een lastige hoek knap raak, nadat Tolgahan Cicek had voorgegeven. De ploeg van trainer Jan Vreman profiteerde optimaal van balverlies bij NEC, dat in de vijfde minuut Mohamed Rayhi moest laten vervangen door Marcel Appiah. De 21-jarige vleugelspits verloor een tand na een ongelukkige botsing.

Andrew Driver zette De Graafschap al in de tiende minuut op voorsprong.
Andrew Driver zette De Graafschap al in de tiende minuut op voorsprong.

Santos moest toen nog op de bank blijven, maar werd na rust alsnog het veld ingestuurd door trainer Ernest Faber. Het was een kantelpunt in de wedstrijd. De Graafschap was even daarvoor met een schot van Vincent Vermeij dicht bij de 2-0 geweest, maar kwam met tien man te staan toen Karim Tarfi rood kreeg voor een sliding op de NEC-topschutter. Met een man minder moest de tot dan toe voortvarend spelende hekkensluiter zich beperken tot verdedigen.

Die opgave bleek met een man minder uiteindelijk te moeilijk voor de hekkensluiter. Tien minuten na de hervatting was Anthony Limbombe al dichtbij de gelijkmaker met een schot tegen de binnenkant van de paal. De 1-1 kwam er twaalf minuten voor tijd alsnog. Marcel Ritzmaier tikte de rebound binnen, nadat Jurjus nog wel redding had gebracht toen Navarone Foor op aangeven van Santos voor hem opdook. NEC kon vervolgens zelfs nog jagen op de eerste uitzege sinds 1 november.

Zowel de bezoekers als de thuisploeg kreeg in de slotfase nog kans op de winnende treffer, maar die kwam er ondanks gevaarlijke schoten van Driver en Limbombe en een kopkans voor Santos niet meer. NEC laat daardoor na Feyenoord (één punt meer) van de vierde plaats te stoten. Het dit kalenderjaar op eigen veld nog altijd ongeslagen De Graafschap loopt weliswaar één punt in op SC Cambuur, maar blijft desondanks de nummer laatst van de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.