Invaller De Jong voorkomt afgang Ajax bij Sparta

Een late treffer van Siem de Jong bespaarde Ajax een nieuwe afgang op Het Kasteel. De jonge invaller schoot in blessuretijd de Amsterdammers naast Sparta Rotterdam. Door het 2-2 gelijkspel is de ploeg van coach Henk ten Cate de koppositie wel kwijtgeraakt aan Feyenoord.

Ajax speelde een povere partij op Het Kasteel en had niet te klagen dat het alsnog een punt overhield aan het bezoek aan Spangen. Alle doelpunten vielen in de tweede helft, die wél het aanzien waard was. Wat voor rust gebeurde was allesbehalve noemenswaardig zo matig.

Na 52 minuten kwam de partij tot leven. Jaap Stam zocht de aanval, verspeelde de bal en zag Marvin Emnes ontsnappen. De Spartaan legde de bal voor de voeten van Charles Dissels, die keeper Maarten Stekelenburg passeerde.

Ajax kwam een kwartier later langszij. De tot dan toe onzichtbare Klaas-Jan Huntelaar scoorde met een volley op aangeven van Luis Suárez. Vanaf dat moment leken de Amsterdammers de zege binnen te gaan slepen. De bezoekers creëerden een overwicht, maar kwamen totaal onverwacht opnieuw op achterstand. Ditmaal was het de opgekomen rechtsback Sepp De Roover (foto) die met een schot Stekelenburg klopte.

En zo leek Ajax voor het tweede opeenvolgende jaar af te gaan op Het Kasteel. De ploeg van Ten Cate toonde echter ruggengraat. De vijf minuten eerder ingevallen De Jong redde de Ajacieden. Na een hoekschop viel de bal voor de voeten van de in de Eredivisie debuterende jeugdspeler. Geheel vrijstaand haalde hij uit: 2-2.

Ajax heeft zeventien punten uit zeven duels en staat op doelsaldo boven PSV. Feyenoord heeft echter een punt meer. Sparta staat met vijf uit zeven net boven de degradatiezone.