Inter heeft met Juventus nog honderd appeltjes te schillen

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de Juventus - Internazionale, de zondagavondtopper in de Serie A. Inter wil niets liever dan Napoli een handje helpen in de titelrace.

Inter heeft met Juventus nog honderd appeltjes te schillen

Juventus – Inter werd in de jaren zestig door de befaamde Italiaanse sportjournalist Gianni Brera tot Derby d'Italia gedoopt. Een toepasselijke naam voor de confrontatie tussen de twee succesvolste clubs die het land op dat moment had. Hoewel AC Milan flink is ingelopen op Inter, zijn het de Nerazzurri die na Juventus in eigen land de meeste prijzen hebben gepakt.

De derby kreeg in 1980 een extra lading toen Milan vanwege omkoping werd teruggezet naar de Serie B. Daardoor bleven Inter en Juventus over als enige clubs die nooit waren gedegradeerd. Het plezier bij Inter was daarom enorm toen Juventus in 2006 met degradatie naar de Serie B werd bestraft, vanwege het Calciopoli-schandaal. Dat Juventus de dat jaar gewonnen Scudetto moest afstaan aan Inter, maakte het feest nog groter. Het leedvermaak bereikte zijn toppunt toen Inter er even later in slaagde sterspelers Zlatan Ibrahimovic en Patrick Vieira weg te kapen uit Turijn.

Inter profiteerde in 2006 volop van de terugzetting van Juventus, door Zlatan Ibrahimovic en Patrick Vieira bij De Oude Dame weg te halen. Na de degradatie van Juventus werd Inter vier keer op rij kampioen.
Inter profiteerde in 2006 volop van de terugzetting van Juventus, door Zlatan Ibrahimovic en Patrick Vieira bij De Oude Dame weg te halen. Na de degradatie van Juventus werd Inter vier keer op rij kampioen.

In de ogen van Inter was de straf voor Juventus meer dan terecht. Gevraagd naar de reden waarom zijn club sinds 1989 geen enkele titel had gewonnen, gaf toenmalig eigenaar Massimo Moratti in 2003 een opvallend antwoord. 'Omdat ik niet meedoe aan de machtspelletjes die in ons voetbal gespeeld worden, in tegenstelling tot veel anderen', zei hij. Daarmee zinspeelde hij op vals spel van met name Juventus, dat toen ook al in opspraak was vanwege (vermeend) dopinggebruik in de jaren negentig.

Grote Beroving
Je kunt het humeur van een rechtgeaarde Inter-fan in één klap verpesten door de datum 26 april 1998 te noemen. De dag van de Grote Beroving, volgens Interisti. Juve en Inter waren verwikkeld in een zinderende titelrace, toen drie speelronden voor het einde het onderlinge duel in Turijn afgewerkt werd. Bij een 1-0 achterstand werd Inter een glaszuivere strafschop onthouden toen Ronaldo werd neergebeukt door Mark Iuliano. Even later kreeg Juve wel een penalty na een duel tussen Taribo West en Alessandro Del Piero. Voor Inter was het duidelijk: dit was een nieuwe steek van Rubentus (rubare betekent stelen in het Italiaans).

Spandoek tijdens Inter - Juventus van eerder dit seizoen. 'Wij hebben lief, jullie stelen.'
Spandoek tijdens Inter - Juventus van eerder dit seizoen. 'Wij hebben lief, jullie stelen.'

Kranten trokken na de wedstrijd een vrijwel eenduidige conclusie: er was vuil spel gespeeld. Zelfs in het Italiaanse parlement liep het na deze Derby d'Italia volledig uit de hand. Nadat parlementslid Domenico Gramazio geroepen had dat Juventus een dievenbende was, ontstond een chaos die dreigde over te gaan in een knokpartij. Alleen het schorsen van de zitting kon de gemoederen tot bedaren brengen.

Inter wil daarom zondag niets liever dan Napoli een handje helpen door Juventus te verslaan. Want in de ogen van de Nerazzurri is elke prijs die De Oude Dame wint er één te veel.

Programma
Empoli 27-02
18:00
AS Roma
AC Milan 27-02
20:45
Torino
Palermo 28-02
12:30
Bologna
Carpi 28-02
15:00
Atalanta Bergamo
Sampdoria 28-02
15:00
Frosinone
Chievo 28-02
15:00
Genoa
Udinese 28-02
15:00
Hellas Verona
Juventus 28-02
20:45
Internazionale
Lazio 29-02
19:00
Sassuolo
Fiorentina 29-02
21:00
Napoli
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.