Inter en Milan elimineren elkaar in angstige derby

Het seizoen van Internazionale en AC Milan is met nog zeven speelronden te gaan praktisch voorbij. Dat is voor beide ploegen de trieste conclusie na een 0-0 gelijkspel in de Milanese derby, waarin de tekortkomingen van beide roemruchte clubs bloot kwamen te liggen.

Het thuisspelende Inter had misschien meer verdiend dan een punt, want het kreeg de beste kansen en had in de tweede helft een penalty moeten krijgen. Door de remise hebben beide clubs elkaar zo goed als uitgeschakeld in de strijd om plaatsing voor de Europa League.

Dat de Derby della Madoninna een wedstrijd met een gigantische status en historie is bleek voor aanvang van de kraker. Beide supportersgroepen zorgden met prachtige sfeeracties voor een fascinerend decor in het uitverkochte Stadio Giuseppe Meazza.

Gesteund door de acties van de tifosi zorgden Inter en Milan voor een redelijke openingsfase. De Nerazzurri waren de baas en stelden Milan-doelman Diego López op de proef met een knal van Hernanes. Na het eerste kwartier ging de zwart-blauwe storm liggen en raakte de wedstrijd in balans. Geen van beide ploegen was bij machte de ander de wil op te leggen. De angst om te verliezen was groter dan de wil om te winnen.

Vooral Milan trok zich bij vlagen ver terug op eigen helft. De ploeg van de basiskrachten Nigel de Jong en Marco van Ginkel kwam voor rust wél het dichtst bij een doelpunt, maar arbiter Luca Banti keurde een goal van Alex na terugleggen van De Jong wegens buitenspel af. Terecht, zo bleek uit herhalingen. Zo gingen Inter en Milan met een 0-0 stand rusten, terwijl voor beide clubs alleen een zege volstond om kans te houden op plaatsing voor Europees voetbal.

Elf minuten na de pauze kreeg Inter een levensgrote kans op 1-0. Rodrigo Palacio leek te scoren, maar op de doellijn bracht Philippe Mexès redding. De Rossoneri kwamen in de 64ste minuut goed weg toen Banti geen strafschop gaf na hands van Luca Antonelli. In die fase ontbrandde de wedstrijd eindelijk en had Inter de overhand. Milan, waar Van Ginkel een anonieme rol vervulde, werd bij vlagen overlopen.

Nigel de Jong, op de foto in duel met Danilo D'Ambrosio, kreeg tegen Inter alweer zijn elfde gele kaart van het seizoen.

Een kwartier voor het einde eiste Banti weer de hoofdrol voor zich op. Ditmaal keurde hij een eigen doelpunt van Philippe Mexès af, omdat Palacio even daarvoor een overtreding zou hebben begaan. Zo tekenden arbitrale beslissingen de derby van Milaan in plaats van sportieve hoogstandjes.

Naarmate het duel vorderde begon Milan steeds meer te wankelen en elf minuten voor het einde voorkwam Diego López met een onbewuste redding een goal van Mauro Icardi. Het doelpunt waar Inter op basis van zijn veldoverwicht recht op had, kwam er dus niet.

Droevig
Met nog zeven duels voor de boeg staan Milan en Inter daardoor een straatlengte achter (zeven en acht punten) op plek vijf, die recht geeft op een ticket voor de Europa League. Het seizoen 2015/16 zal daardoor zo goed als zeker de boeken ingaan als het eerste seizoen waarin beide Milanese clubs niet deelnemen aan Europees voetbal. Het is een constatering die de teloorgang van het Milanese voetbal tekent.