'Instabiliteit en wangedrag stoorden Koeman'

AZ-coach Ronald Koeman werd zaterdagochtend na de thuisnederlaag tegen Vitesse van vrijdag (1-2) de wacht aangezegd door het clubbestuur en de directie. Zij zagen op sportieve gronden geen basis meer om met de trainer verder te gaan.

'Instabiliteit en wangedrag stoorden Koeman'

Op zijn beurt is Koeman zeer teleurgesteld in de houding van de AZ-selectie, die vorig seizoen onder Louis van Gaal nog kampioen werd. De geringe mentale weerbaarheid was een belangrijk punt van ergernis van de coach. Zowel in de competitie als in de Champions League toonde AZ verschillende keren aan nog geen volwassen ploeg te zijn.

In de Champions League gaf het elftal in blessuretijd een waardevolle 1-0 voorsprong uit handen tegen Standard Luik. In de competitie wisselden behoorlijk spel en geklungel elkaar af. De nederlaag tegen Vitesse bijvoorbeeld, volgde op een reeks duels waarin AZ juist weer de weg omhoog leek te hebben gevonden. Koeman had bij zijn komst begin deze jaargang gehoopt een selectie aan te treffen die verder in zijn ontwikkeling zou zijn en adequaat met dergelijke situaties zou omspringen.

Een ander punt van ergernis was het wangedrag dat sommige spelers ten toon spreidden. Topscorer Mounir El Hamdaoui gaf bij vlagen blijk van gebrek aan beroepsernst en werd door Koeman uit de selectie verwijderd toen hij te laat op de club voor de wedstrijd tegen NAC. Ook aanvaller Jeremain Lens, die later overigens een spectaculaire ontwikkeling zou doormaken, bezondigde zich aan te laat komen.

De rode kaarten bij AZ stoorden Koeman eveneens. Al in het openingsduel bij Heracles Almelo (3-2 verlies) werden zowel Gill Swerts als Graziano Pellè van het veld gestuurd. De Braziliaan Jonathas werd voor vier duels geschorst vanwege een elleboogstoot en na afloop van de persconferentie na de wedstrijd tegen Vitesse zei een zichtbaar aangeslagen Koeman niets te begrijpen van het onprofessionele gedrag van Moussa Dembélé, die vrijdag ook de rode kaart zag. Twaalf uur later greep de AZ-leiding in.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen