Inspiratieloos Ajax bijt zich stuk op Heracles Almelo

Reacties

Ajax heeft voor de tweede keer dit seizoen punten laten liggen in een thuiswedstrijd in de Eredivisie. Het ontbrak het elftal van trainer Frank de Boer aan de inspiratie om de defensie van Heracles Almelo stuk te spelen: 0-0.

Inspiratieloos Ajax bijt zich stuk op Heracles Almelo

Net als in de eerste twee duels (1-0 tegen ADO Den Haag en Vitesse) van na de winterstop had Ajax grote moeite het net te vinden tegen Heracles. De ploeg van trainer John Stegeman incasseerde in de vorige drie uitwedstrijden in totaal nog elf doelpunten (4-2 tegen FC Utrecht, 3-0 tegen Feyenoord en 4-0 tegen FC Twente), maar de Amsterdammers kwamen bij lange na niet in de buurt van dergelijke cijfers.

Vooral in de eerste helft had Heracles-doelman Bram Castro een relatief makkelijke avond. Alleen Daley Sinkgraven stelde de 33-jarige Belg op de proef na een slim overstapje van Arek Milik, die zelf nauwelijks in het stuk voorkwam. Bij gebrek aan grote kansen probeerde Riechedly Bazoer (foto) het na een half uur daarom maar eens van afstand, maar de knappe actie van de negentienjarige middenvelder eindigde met een schot in het zijnet.

De eerste minuten na rust leek het heel even van een stormloop op het Almelose doel te komen. Nadat Castro schoten van Anwar El Ghazi en Bazoer had gekeerd, werd de kortstondige Amsterdamse opleving echter in de kiem gesmoord. De koploper van de Eredivisie grossierde in het rondspelen van de bal achterin, waar Mike van der Hoorn, Jairo Riedewald en Mitchell Dijks stuk voor stuk met fysieke ongemakken te maken hadden. Toch kwam Ajax nooit in de problemen.

Tijdens zijn eerste basisplaats van het seizoen in de Eredivisie kon Mike van der Hoorn puntenverlies niet voorkomen.
Tijdens zijn eerste basisplaats van het seizoen in de Eredivisie kon Mike van der Hoorn puntenverlies niet voorkomen.

Dat Iliass Bel Hassani na een uur de eerste doelpoging van Heracles liet noteren, zei alles over de intenties waarmee de nummer vier van de Eredivisie naar De Arena was afgereisd. Ajax wist zich daar ook na het inbrengen van Viktor Fischer geen raad mee. Het past in het verhaal van de laatste maanden. Want ook vóór de jaarwisseling verliepen de competitieduels met FC Utrecht (1-0 verlies) en De Graafschap (2-1 zege) al uiterst moeizaam.

Punten liet Ajax dit seizoen in eigen huis tot nu toe echter alleen liggen in de topper tegen PSV (1-2). Des te blijer zal Heracles zijn met het punt, het eerste in een uitwedstrijd sinds 7 november (1-1 bij PEC Zwolle). Ajax moet vrezen dat PSV het gat woensdag op bezoek bij Excelsior tot één punt verkleint. Daar konden ook Ricardo van Rhijn, als vervanger van de uit voorzorg naar de kant gehaalde Joël Veltman, en Lasse Schöne in de slotfase niets meer aan veranderen.

Fischer en Schöne namen in de laatste minuten van het thuisduel weliswaar het doel van Castro nog onder vuur, maar de Heracles-defensie hield stand. Mike te Wierik had zeven minuten voor tijd zelfs nog de kans zijn ploeg een onverwachte overwinning te bezorgen, maar de 23-jarige verdediger raakte het luchtledige toen hij alleen op Jasper Cillessen afging. Daardoor noteerde Ajax wel het twaalfde clean sheet van 2015/16, een evenaring van het eindtotaal van vorig seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.