Insigne beslist ontsierde bekerfinale voor Napoli

Napoli heeft voor de vijfde keer in zijn clubhistorie beslag gelegd op de Coppa Italia. In een door ongeregeldheden ontsierde finale werd Fiorentina met 3-1 verslagen. Lorenzo Insigne eiste de hoofdrol voor zich op.

De eindstrijd begon 45 minuten later vanwege de onrustige situatie in Rome. Bij de rellen buiten Stadio Olimpico, naar verluidt tussen aanhangers van Napoli en AS Roma, werden zelfs schoten gelost. Een politieagent in burger en enkele fans raakten gewond. Na overleg werd besloten om de finale tóch te spelen en Napoli kwam daarin uitstekend uit de startblokken.

Al na elf minuten was het raak. Marek Hamsik stoomde op, behield het overzicht en zette Insigne alleen voor doelman Neto. De aanvaller - die de voorkeur kreeg boven voormalig PSV'er Dries Mertens - krulde de bal schitterend binnen. Zes minuten later was het opnieuw raak en weer was Insigne de doelpuntenmaker. Op aangeven van Gonzalo Higuaín schoot hij hard raak.

Nog een klein half uur kwam Fiorentina terug in de wedstrijd via Juan Vargas, die meteen de eerste kans van de club uit Florence verzilverde. En op slag van rust was hij ook dicht bij de gelijkmaker, maar een doelpunt van Alberto Aquilani werd afgekeurd vanwege buitenspel.

In de tweede helft kwam Napoli lang niet in de problemen, maar de ploeg van trainer Rafa Benítez moest het laatste kwartier verder met tien man na de tweede gele kaart voor Gökhan Inler. Kort daarvoor kwam Guiseppe Rossi bij Fiorentina na vier maanden blessureleed binnen de lijnen.

In de extra speeltijd zorgde invaller Mertens voor de beslissing door de eindstand op 3-1 te bepalen in het voordeel van Napoli, dat daardoor de Coppa Italia in ontvangst mocht nemen.