Inhaalrace Arsenal komt te laat: pijnlijke uitglijder richting clash met City

Arsenal is vrijdagavond ontsnapt aan een uiterst pijnlijke thuisnederlaag tegen hekkensluiter Southampton. In de slotfase van het duel maakte de koploper een 1-3 achterstand ongedaan: 3-3. Dat werd gevierd, maar toch ook weer niet maximaal. In de bloedstollende titelstrijd met Manchester City, de aankomende tegenstander, leed Arsenal immers wéér puntenverlies.

Arsenal
Arsenal
3 - 3
Southampton
Southampton

Arsenal staat al sinds eind december onafgebroken bovenaan in de Premier League en de supporters dromen van de eerste landstitel sinds 2004. Nu de slotfase van het seizoen in zicht komt, begint de kampioenstress echter toe te nemen. Arsenal speelde hiervoor al gelijk tegen Liverpool (2-2) en West Ham United (2-2), waardoor Manchester City dichterbij kroop. En ook vrijdagavond slaagde Arsenal er weer niet in om de drie punten te pakken.

Voor Arsenal ging het vrijdag al binnen een halve minuut mis. Doelman Aaron Ramsdale schoof de bal in de opbouw zomaar in de voeten van Carlos Alcaraz, die dit gestuntel genadeloos afstrafte (zie de beelden hiervan onderaan het artikel). Diezelfde Alcaraz was een klein kwartier later de aangever bij de 0-2 van Theo Walcott. De aanvaller scoorde tegen zijn oude club en besloot om niet te juichen.

De aansluitingstreffer van Gabriel Martinelli viel al snel, waarna Arsenal aan de jacht op de 2-2 kon beginnen. De thuisploeg had veelvuldig balbezit en probeerde van alles, maar kreeg het niet voor elkaar om de gelijkmaker op het bord te krijgen. Ruim twintig minuten in de tweede helft herstelde Southampton zijn marge van twee, via een rake kopbal uit een corner van Duje Caleta-Car.

Arsenal gaf niet op. Martin Ødegaard schoot drie minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de 2-3 tegen de touwen en even hierna verzorgde Bukayo Saka de gelijkmaker. De wedstrijd kreeg liefst acht minuten blessuretijd, waardoor Arsenal nog hoopte op meer. Dat kreeg het, ondanks een goede kans voor Reiss Nelson en een schreeuw om een strafschop, echter niet.

Door de remise is Arsenal nu niet langer de ploeg met het minste puntenverlies in de Premier League. De ploeg van Mikel Arteta heeft vijf punten meer dan Manchester City, dat echter nog twee wedstrijden tegoed heeft. Aankomende woensdag staan City en Arsenal tegenover elkaar in het Etihad Stadium