Inefficiënt Ajax laat kans op koppositie liggen tegen RKC

Ajax heeft voor het eerst dit seizoen punten laten liggen in een thuisduel. Tegen hekkensluiter RKC Waalwijk kwam de regerend kampioen door een gebrek aan stootkracht niet verder dan 0-0, waardoor FC Twente ondanks de 3-2 nederlaag bij ADO Den Haag koploper bleef in de Eredivisie.

Inefficiënt Ajax laat kans op koppositie liggen tegen RKC

RKC verloor zeven van zijn laatste competitieduels, maar Ajax had de grootste moeite om de Waalwijkers op de pijnbank te leggen. De Amsterdammers grossierden zoals zo vaak in balbezit in de eigen Arena, maar zagen geen kans dat overwicht uit te drukken in treffers. Net als tegen FC Twente (1-1) en Celtic (1-2) ontbrak het de ploeg van trainer Frank de Boer aan slagvaardigheid.

Typerend voor het gebrek aan Amsterdamse stootkracht was de avond die centrumspits Kolbeinn Sigthórsson beleefde. De 23-jarige IJslander was tegen Twente met een gelijkmaker nog de redder in nood, maar liet nu na Ajax naar de koppositie in de Eredivisie te schieten. De schoten van de clubtopscorer van de landskampioen misten precisie, terwijl hij vlak voor rust een kopbal tegen de paal zag belanden.

Omdat RKC-doelman Jan Seda bij afstandsschoten van Daley Blind en Lucas Andersen reddend optrad en ook een vrije trap van Stefano Denswil onschadelijk maakte, moest het inefficiënte Ajax met Ricardo van Rhijn in plaats van de als rechtsback gestarte Lasse Schöne tot in de slotfase jacht maken op het winnende doelpunt.

Net als Kolbeinn Sigthórsson miste ook Thulani Serero weer scherpte in de afronding.
Net als Kolbeinn Sigthórsson miste ook Thulani Serero weer scherpte in de afronding.

Dat één doelpunt nog altijd voldoende zou zijn voor een zege, was te danken aan het feit dat ook RKC geen uitgespeelde kans kon creëren. Ajax-sluitpost Jasper Cillessen hoefde alleen in actie te komen bij een harde kopstoot van Kenny van Hoevelen uit een corner. Verder blonk RKC vooral uit in het om zeep helpen van countermogelijkheden.

De Boer trachtte met Danny Hoesen als vervanger van Sigthórsson nog een slotoffensief te initiëren, maar Ajax was ook daarna niet in staat het RKC écht moeilijk te maken. Thulani Serero had in de slotfase nog de beste kansen, maar de Zuid-Afrikaan slaagde er – net als dinsdag tegen Celtic – opnieuw niet in om te scoren.

Nadat Robert Braber tien minuten voor tijd nog rakelings naast had geschoten, begon Ajax aan een belegering van het doel van de Brabanders. Dankzij het nodige kunst- en vliegwerk en enkele goede ingrepen van Seda bleef RKC echter overeind, waardoor het voor het eerst sinds 24 augustus weer een punt pakte. Ajax leed juist voor het eerst dit seizoen puntenverlies op eigen veld en moet Twente op basis van een slechter doelsaldo voor laten gaan op de ranglijst.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen